Megi Timun

Sunday, October 14, 2012

Assalamualaikum...
wahhh,hari ni cuaca sangat2 sangat2 sangat2 sejukkkkkkkk giles,aku terasa mcm duduk dlm igloo dah ni....dari semalam hujan x berhenti trun n sekarang pun hujan lebat sangat,alhamdulillah aku brsyukur sebab tangki air hujan umah aku akan penuh,tp xtahan sejuknya lah...rasa mcm mencengkam ke tulang hitam dah ni...wahh gitu ayat.

sprt biasa,akan meraban dulu sebelum kembali ke topic asal...ok,ari ni aku nak share satu resepi,see the tajuk plis,sebenarnya dah lama nak share resepi cikai aku nih tapi kali ni bru berkesempatan sebab tgh free (free lah sgt kan,pdhl kerja dari tadi duk say hai2 kat aku)...disebabkan aku memang biasa2 aje bab masak-memasak ni,so aku share resepi kecil2lan aku dulu tapi paling mantop kut...msa kat umah sewa dulu,aku akan buat resepi ni bila time hujan n pekena sekali ngan air kopi...tu yang skrg nak share resepi megi timun ni,sebab hujan...he3

ok,sebenarnya senang aje nak buat ni...memang buat megi senang pun,now aku gitau dulu apa yang perlu korang ada yer..

1) Maggi (aku hanya akan guna megi kari sahaja sebab rasa dia lebih kaw)


2) Timun (aku biasa beli timun yang kurus n tak banyak pulur dalamnya,baru rsa mantop)


3) Udang (yang jenis biasa pun boleh,xsemestinya udang galah..hu3)


4) limau nipis


5) bunga kobis


6) lada jarum/cili merah



ok,dah ada enam bahan ni senang kerja...cara nak buat sangat easy teramat :

1) mula2 buka lah paket megi tu,letak dalam periuk...buka sekalilah ngan perencah dia tau.

2) then,masukkan bunga kobis,lada n udang tu..

3) pastu masukkan air,aku biasanya jerang air dlu pastu air tu trus masukkan dlm periuk...motifnya ialah nak cepat msk,pemaleh btul...

4)pastu letak r atas dapur,jangan lupa masukkan sedikit garam sebab perencah dia tu aku rasa mcm xdpt cover kalau megi dah letak banyak air...

5) then masa nak tunggu megi masak tu,korang pun ambiklah timun n cincang halus2 then masukkan dalam mangkuk yang korang nak makan nanti...part timun ni,aku biasanya sebatang timun trus aku cincang,sebab nak bagi rasa kaw2 gitu...kalau timun xbanyak pulur,bru best sebab rasa dia fresh...

6) dah masak megi korang tu kan?so,masukkan lah dalam mangkuk yang korang dah cincang timun tadi...pastu gaul2 r supaya rata timun n megi..

7)last sekali sebelum nak ngap,perahkan limau nipis...kalau xnak pun takpe..aku perah sebab aku sgt2 sukakan sesuatu yang masam,senang citer dlm mknn yang ada smua rasa,tu lah feberet aku..

then siaplah megi timun korang....barulah boleh makan,aku biasa makan sambil buat segelas kopi 434 yg didatangkan khas dari muar johor aje...kopi lain aku x minum sebab tak sekaw kopi 434 tu,naseb baik my bff asal muo,so adalah supplier aku...*mekasih laling ziha*.

actually,dulu housemate aku anggap aku pelik makan megi timun...tapi dah memang feberet aku sebab aku amat sukakan timun (walaupun aku tau timun x berapa baik utk pmpuan)..mula2 diorang just try megi timun aku tu,pastu dah mula diorang suka n selalu request suruh aku buat...lama2 diorang dah pandai buat sendiri dah sampaikan tahun ni ada aje bff aku yang msj aku ckp diorang tgh makan megi timun...hahahaha
yelah,kitorg kan posting tempat lain2 walaupun satu negeri...
rasa terharu giler kut sebab resepi pemalas aku ada jugak followernya,hehehehe
siap ada yang post kat fb ckp rindu my megi timun...hu3

rasanya itu sahaja aku nak share ngan blog aku ari nih,xtahan sejuk ni...dah siap bersweeter agi nih menaip entry...jumpa lagi,
wassalam...

~aku baru terjumpa satu blog/page yang SANGAT SANGAT SANGAT GORGEOUS rekaan pakaiannya,suke suke suke....akhirnya dah ada port utk aku tempah baju 4 my majlis next year,insyallah aminnnn~








2 comments:

pN.rOs said...

MEGI TIMUN? TAK PENAH MAKAN HEHE... NNTI NAK TRY AH

Tuan Empunya said...

trylah...memang sgt2 best trutamanya kpd sesiapa yang sukakan timun mcm saya....

 
Copyright © sAat dUka dAn Ria bErsaTU | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in