NILE For Those Who Are Sopinkholic

Monday, December 09, 2013

Assalamualaikum
Rajinnya aku nak update,kira macam fast update lah ni.Sebab tak tahan nak share ngan korang semua.Dah baca aku punya tajuk entry kan?So mesti faham entry ni berkisar tentang apa,ngeh3 So,tak payah nak kisar banyak-banyak sangat,biar aku story cepat2.

Actually,I find a web which can give us anything we want!!Ini seriusssss (dengan nada Wonderpets). Ok,laman web yang aku maksudkan ialah NILE.COM.MY


inilah laman web nya,sebenarnya NILE ni dah banyak dapat review daripada beberapa blog terkenal,cuma aku aje yang terkedek-kedek baru nak buat review + baru tahu kewujudan blog.Ok,kalau tanya kat aku apa yang best kat NILE ni?Ada 3 jawapan yang boleh aku berikan.

1) kat NILE ni korang boleh dapat apa saja yang korang nak..dari buku,baju,kasut,beg,alatan sukan,perkakas rumah sampailah pencuci muka segala ada dijual kat sini.Barangan lelaki,perempuan dan juga baby semuanya ada...ni dah macam mall untuk mereka yang tak sempat nak menjengah sopink complex lah,segalanya di hujung jari anda..memang senang kan?Kalau nak suruh aku cerita,macam tak cukup jari nak menaip.So,aku paste kan beberapa pics sumbangan dari NILE...hehehe



2) Sebab yang kedua ialah NILE ni ada penghantaran 24 hours untuk kawasan Lembah Klang,macam ala-ala pizza delivery tu.So,memang mudah lah bagi mereka yang tinggal di Lembah Klang,lepas order,bayar then terus akan ada delivery hantar barang korang tu tercongok depan pintu rumah..memang awesome habih.Tapi,untuk mereka yang tinggal bukan di kawasan Lembah Klang,jangan risau...penghantaran turut dibuat ke seluruh Malaysia dalam masa 1-3 hari.Apa yang best di NILE ni,mengikut pengalaman aku sendiri..masa kita nak confirm order kan,diorang akan suggestkan 2 jenis penghantaran iaitu GDex dan PosLaju.So,kita boleh pilih yang mana satu nak and NILE turut akan bagi anggaran kos harga penghantaran tu mengikut berat barang yang kita beli.Macam aku hari tu,aku pilih GDex sebab harganya jauh lebih murah berbanding PosLaju.Boleh faham semua?Ni aku up kan satu pic motor2 yang akan singgah rumah korang nanti (pssst,ni pun kalau korang duk Lembah Klang r,hehehe)


3) Faktor terakhir yang aku suka NILE ni ialah harganya TERSANGAT TEROVER MURAH DI ABAD INI!!!Haaaa....siap huruf besar warna merah lagi tu.Seriously,harga dia memang tak percaya dengan barangan yang diberikan.Bayangkan,beg yang kat pasaran harga RM180,di NILE kita boleh dapat dengan harga RM23.90 sahaja howkay.Kedai lain hadoo??Nan hadooo lah jawabnya.Pastu,kadang-kadang dahlah murah,siap ada diskaun lagi tu.Segala-gala rasa macam nak beli.Bayangkan,aku hanya spend RM80++ sahaja,aku boleh dapat 4 item yang awesome.Aku beli 2 beg yang gojes ( di mata aku lah) dan 2 alatan perkakasan rumah untuk hiasan.Next time aku nak repeat order lagi.So,jom order di NILE yer...

Aku harap cukuplah 3 ulasan kenapa NILE tu best.Ok,untuk yang tertanya-tanya macam mana nak buat order kan?Caranya mudah saja,4 steps aje..

1) Sebaiknya korang sign up lah dulu acc kat NILE ni,then pilih barang apa korang nak,pastu click "Add To Cart".

2)Lepas dah confirm order,buatlah pembayarannya..diorang terima payment secara pembayaran on9 dan juga cash deposit tau,kiranya korang bolehlah g bank in kat bank dulu,pastu send kat bukti payment iaitu pic resit pembayaran tu.Maksudnya kalau orang yang takde bank online ni,boleh juga sopink di NILE ni.Masa pembayaran ni.korang tengoklah apa yang dia cakap atau dia nak ek..hehehe,mudah aje.

3) Dah settle payment,NILE akan update status order kita dan barang akan dihantar ke rumah anda seberapa segera yang dapat.Mudah kan??



So,itulah serba sedikit review aku berkaitan laman web sopink yang awesome nih.Kepada lelaki/perempuan  yang kaki sopink dan sedang baca blog aku ni,maafkanlah aku yer kerana terperkenalkan laman web macam nih...harap dimaafkanlah.Selamat menerjah laman web NILE semua,sekian fast update aku.Jumpa lagi semua,wassalam.

~memang fast update betul nih,aku tengah berkejar ngan masa nak kemaskan barang untuk trip aku esok,dahlah flight aku pepagi buta,jumpa lagi after aku balik dari holiday yer,^__________^~

Buat Mereka Yang Tak Tahu Cara Nak Koyak Ubi Kayu

Saturday, December 07, 2013

Assalamualaikum...
Hari ni tetiba aku ada idea best nak share ngan semua.Ini semua gara-gara kes siang hari tadi,lawak punya cerita...Sebelum tu,mesti ada yang pelik kan,nape aku buat entry cikai macam ni?Tapi sebenarnya kadangkala,benda yang senang dalam dunia pun,kalau kita tak belajar...kita tetap tak tahu,hu3

Kisahnya sebenarnya macam ni,kelmarin En.Fiance bagitau dia macam teringin nak makan ubi kayu..yelah,sekarang kan musim hujan,banjir sana sini dan lumrah kat tempat aku ni,Terengganu,bila musim hujan aje,mesti ramai yang jual ubi kayu..tu yang dia teringin sangat.Mula-mula aku suruh dia rebus sendiri sebab senang aje tapi memandangkan dia tak tahu,so kesian lah pulak kan.Pastu aku bagitau lah mak aku yang En.Fiance teringin nak makan ubi kayu,terus mak aku cakap kat aku...

"awaklah buat,tunang awak nak makan tu..."

Aku pun ok ajelah kan.So,hari ni mak ngan ayah belilah ubi kayu.Banyak giler kut,ni semua gara-gara bakal menantu diorang nak makan (jeles plak aku tengok)..pastu kan,pastu kan mak ayah aku suruhlah aku koyak kulit ubi kayu tu,yelah kan kena rebus...haaaaaa,kat sinilah ceritanya bermula.

Aku pun ambiklah ubi kayu yang melambak tu,pastu kan dengan yakinnya aku gunakan pisau yang warna oren tu,yang orang gunakan untuk buang kulit timun tu.Punyalah best aku duk buang kulit ubi kayu tu dengan pisau oren tu,pastu tetiba emak aku datang n jenguklah apa yang tengah aku buat.Then,.........

"Ya Allah,apa yang Na buat ni??Bukan macam ni caranya....adoooi"

Pastu kan,ayah aku plak datang ke dapur lepas dengar suara mak aku yang agak kuat tu,then...

"Alahai cikgu,koyak ubi kayu pun tak tahu ke?...aduhai,siannya anak ayah ni,meh ayah ajar cara nak buang kulit ubi kayu.nasib baik belum g rumah mertua"

Masa tu kan,aku rasa muka aku ada warna merah,biru,kuning...kira ala-ala pelangi lah.MALU giler kut sebab tak tahu buat benda yang senang macam tu.Sebenarnya aku bukan tak tahu,tapi TERLUPA aje cara yang sebenar,hehehe...TERLUPA aje ok.So,disebabkan perkara yang teramat memalukan ini membuatkan aku rasa macam "teruknya ko ni husna,benda macam ni pun salah",maka aku ingin berkongsi cara yang sebenar untuk buang kulit ubi kayu.Manalah tau ada yang tak tahu kan? =)

1) Mula-mula sekali,tengoklah dulu ubi kayu tu,Manalah tahu ada yang tak kenal ubi kayu kan?


inilah ubi kayu,rupa dia kadang-kadang memang tak cute,tapi rasa dia sedap..ok,dah kenal ubi kayu kan?we go to next step.

2) Lepas tu,ambik pisau sebab kita akan mulakan cara yang pertama..


caranya ialah kita mesti potong dulu kiri dan kanan ubi kayu tu,make sure kalau rasa macam hujung tu keras sangat,potonglah lebih sikit yer...macam ubi kat atas ni,hujungnya dah dipotong.

3) Then,ambik pisau..dan belah tengah2 ubi kayu macam pic kat bawah,tekan dalam sikit yer..sebab ubi kayu ni kulitnya berlapis-lapis.


4) Lepas tu,boleh dikoyakkan aje kulit ubi kayu yang dikoyak tadi.Isi dia yang betul nampak smooth aje yer...so,selagi tak nampak macam smooth tu,maksudnya bukan isi dia lagi lah tu..tapi janganlah sampai habis semua dikopak nanti...pandai2lah yer.


5) Lastly,inilah hasil yang berjaya aku buat tadi.Mak aku suruh aku betulkan balik semua ubi yang aku salah buat masa awal-awal tadi...nasib baik aku ni cepat belajar,hehehe


suci dan bersih aje kan ubi kayu aku ni.

Apapun,inilah entry yang aku rasa kelakar giler yang pernah aku taip.Yelah,benda ni macam memalukan diri aku sendiri tapi takpelah,mana tahu ada yang tak tahu cara nak koyakkan kulit ubi ni kan?Maklum lah,kita semua lahir di zaman moden,mana nak tau cara koyak segala bagai ni kan?Diharapkan entry aku ni dapatlah memberi sedikit pengetahuan kepada sesiapa sahaja yang membaca atau ada yang tak lama lagi bakal bergelar menantu orang kan.Tetiba mak atau bapak mertua suruh rebus ubi kayu,kalau tak tahu..mau terngaga mulut tu nanti..hehehehe
Oklah,jumpa lagi di next entry,wassalam

~bosan giler duk umah sebab adik-adik semua takde,rasa macam anak tunggal...huhuhu~



Journey To Johor,Unplan Trip

Wednesday, December 04, 2013

Assalamualaikum semua yang membaca,
Alhamdulillah setelah berkurun berabad tak update apa2 kat sini,akhirnya aku kembali menaip sesuatu untuk tatapan diri sendiri dan juga pembaca blog aku ni..hehehe
ok,sebenarnya dalam blog aku ni,ada 2 entry yang diperam tapi x sempat nak publish,asyik sekerat jalan aje tulisnya..mana nak publish kan?

so,kali ni aku nak share trip unplan aku ke Johor. Yes,maybe ada yang cakap..alahai buat apa g Johor,nothing pun..tapi kalau kita tengok dengan mata hati mesti we got something!!So,start ari Khamis last week,aku ke Johor ngan my bff Roza..kitorang naik bas aje,sebabnya dah bosan naik flight + terlalu rindu nak naik bas..memang awesome walaupun aku tunggu bas dari jam 11 malam sampai 1 pagi baru nak muncul bas ke Johor tu,nasib baik ada En.Fiance yang sentiasa setia meneman aku kat stesen bas...mekasih En.Fiance...^____^

then,setelah penuh pancaroba mengharungi perjalanan sampai ke Johor tu,yelah basnya masuk Johor pastu pas hantar penumpang sampai ke Segamat then terus masuk Melaka,pastu baru masuk Muar balik...dahlah masa sampai kat Muar tu kena tukar bas,setengah jam tunggu tapi kitorang masih sabar..dahlah masa tu dah pukul 9 lebih,ngan belum mandinya lagi + perut asyik buat muzik rock aje,then baru bas datang dan gerak ke Batu Pahat...masa sampai ke Batu Pahat tu,tepat jam 12 tengahari howkay...lama betul berperam dalam bas,maklum r nak sangat naik bas kan,konon rindu...huk3 (lepas ni confirm aku tak rindu lagi,hik3).
Sesampai aje kat sini,my another bff Fatin dah sedia untuk pick up kitorang,n terus aje dibawanya kami ke Restoran Batu Pahat Nasi Briyani...perghhh,dah lah masa tu perut lapar giler,pastu dapat plak makan nasi briyani gam kambing,tangkap leleh kut...memang sedap nak mati lah,nanti korang boleh try k..

Then,esoknya 30hb iaitu ari Sabtu,barulah kitorang bersiap sedia nak g kenduri one of our classmates masa kat IPG dulu iaitu Al...rumah Al ni kat Labis,so sebelum ke rumah Al ni,kami singgah dulu ke rumah member satu batch masa study dulu,kebetulan kendurinya pun hari tu jugak...so,makan nasi briyani gam lagi time ni,memang aku pulun habislah...seronok tengok majlis perkahwinan di Johor sebabnya ada penyanyi yang duk menyanyi,makanan penuh meja n kalau kita siap makan,ada orang yang tolong angkatkan pinggan...alahai,kenapalah dia tak tolong basuhkan tangan sekali kan?baru seronok + jelas terserlah kemalasan kat situ..hehehe

After settle majlis kat Pontian tu (Fatin tinggal kat Pontian),barulah kami bergerak ke Labis plak...ok,time ni seriously agak bosan sebab guna highway n kiri kanan hanya nampak kelapa sawit semata2!!Tapi aku layankan perasaan ajelah...after a few hours,akhirnya kami sampai ke kenduri Al...sekali lagi,nasi briyani gam in the house ok..after makan2,of courselah sesi ambik pic kan,so aku paste kan seketul dua kat sini,ngeh3

inilah Al dan isterinya,Farhana...sweet aje.


ini plak aku dan kengkawan masa study,dah lama tak jumpa semua..he3

ok,selepas aje selesai majlis Al ni,aku ngan geng (tak termasuk budak lelaki) terus bergerak ke Ayer Hitam,kat sini memang rasa macam semua nak...yelah,karpet,bear segala benda ada dengan harga yang amat berpatutan plak tu..mana tak sawan kan?lagi2 macam aku ni,seorang yang sangat suka dengan perkataan sopink...hahahaha,as usual,abadikan kenangan dulu di Ayer Hitam...


ohh,abaikanlah muka kembong aku tu sebab masa ni dah lewat petang,so muka pun ntah hape2...yess,thats Roza...


ini plak antara barang-barang yang dijual kat Ayer Hitam,segala benda ada jual kat sini..so silalah datang membawa duit berkarung yer,hehehe
lepas aje aku habis menjenguk2 kat sini,maka kami pun bergerak ke destinasi seterusnya iaitu kilang kerepek!!One of my favourite place kalau aku datang ke Johor ni,hehe


 inilah kilang atau kedai yang aku selalu singgah datang membeli-belah kerepek iaitu Azhar Food kat Rengit.Tak payah susah2 nak cari sebab kedai ni memang tepi jalan aje.Macam-macam jenis kerepek yang ada kat sini,so boleh aje pilih yang mana suka..kalau macam aku,aku teramat sukakan kerepek Emping Malinjo,serius sangat sedap...walaupun rasa dia ada pahit sikit tapi pahit dia macam lemak2 gitu...ni pun,tengah mengunyah emping malinjo ketika aku menaip nih...hik3
Disebabkan nak bagi korang semua teruja sikit,nah aku tampalkan gambar dalam kilang ni yer...


ini bahagian dalam kedai atau kilang ni,memang rabun mata kalau dah masuk dalam ni...aku sendiri berhabis jugak sampai semua member tegur,dah macam nak balik berniaga kerepek plak kat Terengganu lagaknya,hehehe..so,nanti kalau datang Johor,boleh singgah kat sini yer.

Untuk keesokkan harinya plak,aku dan member2 meronda ke Johor Bahru plak..maklum lah kendurinya sebelah sana plak,tapi sebelum tu kami singgah dulu ke kenduri one of my friend kat FB iaitu Hidayah,sebenarnya bff aku Ziha yang terlalu nak pergi sebab Hidayah tu housemate dia..untuk kali yang ketiga,aku makan nasi briyani gam lagi..tapi untuk kali ni,majlisnya diadakan di dewan,dan pengantinnya plak belum sampai sebab f.y.i majlis kenduri kawin kat Johor ni tak kiralah sebelah perempuan atau lelaki,memang pengantinnya akan datang selepas waktu Zohor...jadinya kalau datang awal tu memang tak sempatlah nak jumpa pengantin.So,aku pastekan jugak pic untuk tatapan..hehe


cantik kan pelamin dia?warna kegemaran aku plak tu,PINK!!hahaha...masa g kenduri Hidayah ni,kami hanya berempat sahaja...kalau sesiapa yang follow blog aku ni since aku study kat IPG,memang akan kenal sape bff aku nih...yang sebelah aku pkai shawl merah tu Fatin,yang specky tu plak Roza and the cutest one there is Ziha..confirm sengih kalau si Ziha baca ni,^_____^

After selesai attend kenduri kat Pontian,barulah kami gerak ke Johor Bahru..apa yang bestnya,aku drive sendiri kat dalam bamdar JB tu,walaupun jammed tapi oklah..dapat jugak kenal jalan2 kat situ,hehehe
Setelah beberapa jam,so kami sampai ke JB untuk kenduri kahwin yang ke-4 iaitu Farhan a.k.a Paan,one of our classmates too..majlisnya jugak dibuat kat dewan,sangat meriah.Kali ni aku tak makan pun sebab dah over kenyang,just minum air dan makan kuih yang best.Tak tahu apa nama kuih tu,tapi 2-3 kali aku g bangun tambah kuih tu,nasib pelayan makanan kat situ tak marah aku..hehehe,memandangkan masa tu kitorang datang awal sangat iaitu kul 12 macam tu,so agak lama menunggu kehadiran pengantinnya..kul 2.30 barulah muncul Paan dan wife dia,Meyna.So cute k!!


nice sangat diorang ni,kisah cinta pun ala-ala drama gitu,ngeh3..disebabkan masa ni terlalu pack ngan orang n aturcara majlis,so weo olls semua hanya snap pic ketika pengantin makan berdamai aje.


kami sangat tak menghiraukan uncle and auntie yang sedang enak makan tu,hahahaha..apapun,selamat pengantin baru kepada Paan dan Meyna.
Lepas aje settle attend kenduri yang ni,maka aku and the gang pun berjimba ke bandar JB lah,apa lagi merayap ke Danga Bay dulu..maklum r belum sempat sampai lagi,kat sini kami semua jadi camwore,ahahaha


aksi gediks kami!!


aksi canwore kami semua..ntah pape,apapun happy giler sebab dah lama tak meroyan bergambar sama-sama..opps,kami sempat jugak tengok Villa Nabilla yang duk heboh tu,tapi pintu depannya dah ditutup dengan zink biru..bagi aku,villa tu takdelah scary cumanya cerita tentang villa tu yang buatkan villa tu rasa macam berhantu.Villa Nabilla tu memang betul2 mengadap Danga Bay ni.Lepas puas bergambar kat sini,kitorang bergerak ke tempat paling best untuk wanita kat Johor ni iaitu Johor Premium Outlet atau JPO.Memang salah tempat kami datang sebab mata terbeliak aje semua.Paling best,ternampak butik Michael Kors!!Depan2 pintu kut,pe agi..terus ushar terus lah beg idaman aku,quite ok harganya sebab kebetulan ada sale masa tu.Tapi aku tak beli pun sebab beg idaman giler2 aku takde kat situ,ngeh3..
Apa yang aku beli??Tak beli apa sangat,as usual beli wangian aje sebab tak sangka butik VC ada kat situ jugak,lagi2 buat sale..rembat terus lah aku!


ini aje aku beli,warna pink gitu beg nya..hahaha

Lepas dah selesai ronda JPO yang memang penuh dengan makhluk yang membeli-belah,kitorang pun gerak balik ke Pontian semula,malam tu semua tido awal sebab ngantuk tahap takleh blah agi..

Esoknya plak hari terakhir sesi berjimba kitorang,pe agi round sakan lah kan.Mula2 kitorang g Tangkak,ushar kain lah,baju lah,langsir lah..pastu ntah apa2 agi,disebabkan dah tak tahu nak beli apa,aku cuma beli kerongsang besar ala2 macam dokoh tu..sebab dah lama aku carik kat Dungun tapi takde+harganya mahal giler kalau ada pun,memang tak lah aku nak bagi penjual tu kaut untung lebih kan?hehehe..nasib kerongsang yang aku nak tu kebetulan ada dijual kat Tangkak ni,pe agi...rembat 2 terus,^______^
Dah settle kat situ,kitorang gerak plak ke Muar a.k.a Muo dalam bahasa kitorang.Sampai ke Muar ni memang dalam kepala aku hanya kopi 434 semata2 sebab aku tersangat over sukakan kopi ni.Memang kaw habislah kalau minum,nak2 sekarang ni musim hujan kan,memang bestlah kalau diteguk panas2...Dah sampai Muar ni dalam kul 1 lebih,pe agi perut berkeroncong lah kan,so haruslah pekena Mee Bandung Muar+ teh tarik+rojak petis..memang awesome habis lah!


abaikan meja yang basah,just fokus pada hidangan kat situ yer..maaf kerana gambar rojak petis takde sebab bila kitorang semua dah jadi pirana,memang tak sempat nak buat apa2 lagi,hahaha...apapun I Love Johor lah sebab banyak jugak benda best BUT tak leh lawan cinta dan sayang aku pada Terengganu lagi lah,hahahaha
Lepas makan,kitorang lepak2 kat umah Ziha sambil bersembang itu ini,mula2 cakap nak tido last2 tak jadi sebab girls talk katakan,mana nak pernah habis kan?Malam tu,aku ngan Roza balik semula naik bas..memang awesome habislah unplan trip kitorang nih,moga2 berjumpa lagi yer Johor..hehehe

Sorry if entry ni panjang berjela,kira qada balik sebab dah berbulan tak update apa2 kan,entry yang diperam pun insyallah akan dipublish jugak nanti if sempat sebabnya next week aku ada trip lagi!!Yahuuu...seronok giler kut...
Jumpa lagi next entry,hope dapat membantu sesiapa yang nak ke Johor dengan membaca entry ni,wassalam

~entry ni ambik masa 2 hari nak dipublish sebab mood aku asyik lari aje,hehehe~

Aktiviti Hujung Minggu Aku

Sunday, October 20, 2013

Assalamualaikum
Kembali semula ke blog bila mempunyai kelapangan,hari ni mood aku rajin sangat2 tau...maybe sebab takde keje sangat dan aku mendapat rehat yang terlalu cukup,tu yang rajin + tersengih mengupdate blog ni,hahahahaha...

Dua hari pada hujung minggu ni rasa syokkkkkkkk sangat2 sebabnya aku berjaya merehatkan diri dengan betul...kelmarin,hari Sabtu kan?so full day kelmarin aku duduk mengadap lappy aje,menyelongkar blog-blog orang dan jugak website berkaitan wedding...uhhh hooo,I'm gonna be B2B??cewahhh,dah pandai plak guna akronim tu sekarang...wallah,hehehe (smiling luas2,^_________________^)
Disebabkan tak nak stress sangat,so I'm just searching for design baju nikah aje,yelah...kalau ikut plan nya,baju nikah aku akan ditempah,maklumlah nikah ni sekali aje seumur hidup insyallah,so nak lah jugak something yang boleh dijadikan sebagai kenangan kan?So,selongkar punya selongkar si google,adalah jugak aku berkenan beberapa design yang quite nice and gojes..actually,aku sangat suka persalinan Farah AF,seriously I'm truly love it!!Tapi love ajelah,buatnya tak tahu lah jadi ke tak kan?ngeh3...bagi aku,baju nikah ni aku nak yang simple but very the gojes..memang kelmarin,itu ajelah yang aku duk selongkar kat internet..bukan setakat blog dan website orang,siap beberapa laman FB photographer pun aku usha sekali,yelah kebiasaannya diorang akan ambik pic baju nikah pengantin kan?alaaaaa....yang selalu kita tengok duk tergantung kat pintu bilik lah,tingkap lah,luar rumah lah and sometimes kat pokok pun ada...jadi dari situ,boleh jugak mencari2 idea yang sesuai dari design-design baju orang kan?

Tapi kan,ada satu pic ni...I think very famous kut sebab if kita taip pasal baju nikah aje,sure pic ni keluar and aku rasa memang pic ni sweet,nice and gojes giler...dis is a pic :

thanks to Google untuk pic ni

Aku rasa memang ramai yang dah tengok pic ni kan?Cantik pengantinnya tambah2 dia punya attire memang awesome...ok,jadi itu adalah aktiviti aku pada hari Sabtu,and aku memang tak bosan bila berkawan dengan Internet...I can go everywhere I want,cewahhhh...

So,hari ni plak Ahad kan?As usual,aktiviti biasa aku macam mengemas umah,cuci pakaian,masak semua tu senang citer kerja2 surirumah semua aku dah setelkan dulu,after done semuanya...baru aku start surfing,kalau aku surfing dulu without buat semua kerja2 surirumah tu makanya jadi tak bersuri lah rumah aku ni...ngeh3,untuk hari ni plak aku hanya menyelongkar blog orang hanya berkaitan trip percutian aje,maklumlah insyallah hujung tahun ni I got 2 trip vacation,seriously rasa tak sabar2 sangat...tu yang sibuk duk mencari info apa yang perlu buat,bawak sepanjang vacation tu nanti..
Sejak bekerjaya ni,aku mula menjadikan melancong atau bercuti sebagai perkara baru dalam hidup aku,tapi tak sampai tahap hobi lagi sebab boleh kopak jugak poket aku kalau dah selalu sangat melancong ni...yelah,sekarang ni kalau aku bercuti aje,cara pergi yang aku pilih ialah dengan menaiki flight...so,lebih sikitlah belanjanya walaupun hari2 aku duk usha tiket murah ke sana sini...bukannya apa,kalau naik flight ni masa yang diambil lebih singkat dan tak menyusahkan diri sendiri,tu yang best..
Back to story,so hari ni memang full day menghabiskan dengan membaca entry2 blogger berkaitan tempat yang bakal aku pergi nanti...

Satu benda aku nak share kan,bercuti ni SANGAT PERLU bagi orang yang bekerja,betul aku cakap..dulu aku tak percaya bila doktor cakap
" You should go somewhere to release tension and relax "

tapi sekarang....yup,yup siap angguk kepala ni haa,aku setuju sangat dengan nasihat doktor tu..bekerja ni rupa-rupanya sangat stress,so memang kita perlukan satu tempat untuk menenangkan jiwa dan otak yang asyik bekerja aje,lagipun apa salahnya memanjakan diri sendiri kan dengan pergi berlibur..memang terapi yang baik kalau memilih bercuti ni sebagai satu cara menenangkan jiwa..tapi kalau bercuti tu sampai terkoyak rabak beg duit termasuk banknya,tu dah namanya berapi jiwa...hahaha,dah tak tenang lagi kalau macam tu...
Apapun,I love hujung minggu ni sebab aku dapat rehat...yelah,hari Rabu sampai Sabtu ni,aku kena g kursus lagi,what a bored thing to do...haishhh,namun itulah tanggungjawab..oklah,aku rasa itu saja yang aku nak share ngan korang,jumpa lagi di next entry if aku berpeluang update apa2...wassalam

~sakit bahagian atas pinggang sebab rusuk belakang aku terpeleot,tak dapat jalan n gerak ngan betul,hu3.....kurang sikit best hujung minggu aku~


Kisah Aku dan Kaki

Friday, October 18, 2013

Assalamualaikum...
Hari ni aku rasa tersangat nak kongsi satu kisah yang berlaku pada Hari Raya Qurban baru-baru ni..kisah aku dan kaki.Sebagaimana korang tahu,blog aku ni dah macam diari aku sendiri,aku meluahkan segala-galanya kat sini..kisah sebenarnya macam ni..

Hari raya qurban hari tu,aku memang balik ke kampung tercinta sebab nak meraikan hari raya ngan keluarga tersayang,alhamdulillah tahun ni aku berpeluang dan diberikan rezeki oleh Allah sekali lagi untuk menunaikan ibadah qurban...bersyukur sangat2. So,hari raya pertama ari tu sangat sibuklah semua orang pergi ke tempat sembelih kan? Tapi aku tak dapat pergi sebab sakit perut melampau hari tu,dah tak ada rezeki kan?Disebabkan hari tu sangat sibuk,maka aku sempat jumpa ayah aku pagi aje..lepas tu petang baru aku dapat jumpa ayah aku,yelah ayah aku ke tempat sembelih..memang banyak yang perlu diselesaikan walaupun pagi tu ayah aku mengadu tak berapa sihat.

Petang tu,ayah aku mintak aku urutkan kaki dia sebab katanya terlalu penat..as usual,aku pun pergi ambik minyak panas untuk urut kaki ayah aku..ayah aku berbaring meniarap dan biarkan aje kakinya diurut..masa aku mula gosok kaki ayah aku tu,aku terperasan tapak kaki ayah aku banyak pecah2 dan ada macam lubang-lubang kecik kat kaki..pada mulanya aku rasa macam geli tapi perasaan tu hanya sempat bertapak selama 1 saat aje dalam diri aku,tetiba aku rasa sedih,sebak,sayu..

Nak tahu kenapa aku rasa macam tu? Sebab aku tahu kaki itulah yang sentiasa bergerak untuk mencari rezeki,membesarkan aku sehingga aku berjaya,memberi aku kesenangan sepanjang 25 tahun aku hidup atas dunia ini...kaki itu jugak yang menghantar aku ke sekolah,kaki itu jugak yang membantu tangan ayah aku mendukung aku masuk ke dalam rumah bila aku tertidur dalam kereta masa kecik2 dulu malahan kaki itu jugak yang sentiasa berdiri di sisi aku ketika aku sakit,susah dan gembira...

Korang tahu sepanjang aku urut kaki ayah aku,aku menahan air mata dari terjatuh,aku urut tapak kaki ayah aku dengan perlahan sebab aku tak nak dia sakit..perasaan masa tu Allah saja yang tahu..semakin aku pandang tapak kaki ayah aku tu,semakin sebak yang aku rasa...banyaknya perkara yang ayah aku buat untuk membesarkan aku dan adik2..

Aku masih ingat,masa aku kecik-kecik...ayah aku sentiasa membawa aku ke pasar malam setiap hari Rabu,waktu tu aku bersekolah pada sesi petang...dan sekolah aku memang berhampiran dengan pasar malam.jadinya petang Rabu tu,ayah atau emak aku akan setia menunggu aku semata-mata nak bawak aku ke pasar malam..ayah aku tak kan ke pasar malam selagi aku tak keluar dari sekolah sebab dia tahu aku sangat suka ke pasar malam hanya untuk membeli nasi dagang dan air coconut shake...ayah aku akan berdiri depan pagar sekolah hanya kerana nak memastikan aku nampak dia,dan dia berdiri dengan KAKI ITU...

Aku jugak masih ingat,kaki itu jugak yang akan menghantar aku tuisyen setiap malam...kaki itu akan menekan pedal minyak kereta atau gear motor setiap kali aku nak ke kelas tuisyen..ayah aku memang tak akan benarkan aku bersendirian ke kelas tuisyen..dan sekali lagi KAKI ITU jugak yang menghantar aku untuk mencari ilmu..

Aku masih jugak ingat,bagaimana setianya kaki ayah aku berdiri dan duduk di sisi aku setiap kali aku sakit,bukan aku sahaja malahan bila aku atau adik2 aku sakit,ayah aku lah yang akan berjaga malam menjaga kami untuk memastikan kami sentiasa baik2 saja..aku masih ingat,masa aku tingkatan 4,aku mengalami sakit perut yang teramat sangat2 sampaikan aku perlu di hantar ke hospital dan sekali lagi KAKI ITU jugak yang setia berdiri di tepi katil aku,menenangkan aku,mengurut aku sehingga jam 5 pagi...paling aku ingat,ketika aku demam panas yang teruk,KAKI ITU jugak akan bersila di sisi aku sehingga aku betul2 baik dari demam...

Aku jugak masih ingat,ketika aku berusia 6 tahun...aku telah mengalami sejenis penyakit kulit yang tersangat teruk sehinggakan segala macam cara mak dan ayah aku lakukan untuk mengubati penyakit aku...dan antara cara yang terakhir yang mereka lakukan ialah dengan memandikan aku di pantai. sekali lagi KAKI ITU digunakan,aku diletakkan berbaring atas kaki ayah aku dan setiap kali ombak pantai datang,ayah aku akan mengosok seluruh tubuh aku dengan pasir pantai...kaki itu akan terangkat setiap kali ombak pantai yang terhempas agak kuat,ianya kerana ayah aku nak memastikan takde air yang masuk dalam hidung aku...

sesungguhnya banyak perkara yang KAKI ITU telah lakukan sepanjang nak membesarkan aku sehingga aku berjaya kini..alhamdulillah,kalau aku diberikan peluang..akan aku cium kaki itu kerana ia telah banyak memberikan sumbangannya..sedih, :-(

apapun,aku sangat menyayangi ayah aku...tiada lelaki terbaik dalam dunia ni selain ayah aku kerana ayah aku sentiasa memahami kehendak aku dan akan menasihati aku dalam banyak perkara...sekarang ni,mak aku cakap ayah aku mengalami sedikit kemurungan...yang pertama,disebabkan baru-baru ni ayah aku telah disyaki mengalami masalah pada jantungnya,dia cepat sesak nafas kalau bekerja terlalu kuat dan sebagai anak,aku rasa sangat2 risau..perkara yang kedua yang menyebabkan ayah aku mengalami sedikit kemurungan ialah disebabkan oleh aku yang bakal berkahwin tak lama lagi...ayah aku rasa macam dia bakal kehilangan rakan baiknya,yelah aku dan ayah aku sangat rapat malahan sikap serta perangai aku hampir 90% adalah copy paste ayah aku...apa dia tak suka,apa dia suka,semua sama macam aku...mungkin dia takut aku akan renggang dengan dia,hu3...
aku masih ingat,masa rombongan merisik datang bulan 5 yang lepas,ayah aku menangis depan pihak lelaki sebab aku telah dipinang...aku yang masa tu tersangat nebes tetiba jadi sebak,yelah...ayah aku datang ke bilik aku,pastu tanya...aku setuju ke tak nak terima pinangan tu,bila aku cakap setuju...ayah aku jadi sebak.,aku masa tu hanya menahan rasa aje...

apapun,aku berdoa semoga kesihatan ayah aku akan sentiasa kekal baik dan aku sendiri dah berjanji pada diri,sekiranya ayah aku jatuh sakit dan memerlukan penjagaan dari seseorang,aku sanggup ambik cuti tanpa gaji...kepada yang membaca entry ni,aku mohon doakanlah aku dapat ditukarkan ke Semenanjung cepat2,sebabnya aku sangat risau dengan kesihatan mak ayah aku yang tak berapa baik sekarang...sebagai anak sulung,aku rasa sangat bertanggungjawab untuk menjaga mereka sebabnya mereka berdua aje di rumah,adik2 aku semua jauh belajar dan sibuk..kadang2 aku rasa macam anak yang tak bertanggungjawab bila mak ayah aku jatuh sakit,aku takde di sisi mereka sedangkan bagi ibu bapa,anak2 lah pengubat penyakit mereka sebenarnya...

apapun,kepada yang membaca...sayangilah ibu bapa kita selagi mereka ada sebab merekalah anugerah terindah yang Allah berikan kepada kita sebagai insan yang bergelar anak..walaupun ibu bapa jugak mempunyai kekurangan mereka sendiri tapi terimalah seadanya kerana kita juga tidak sempurna...


inilah family aku yang tersayang....love them damnly much!

jumpa lagi next entry,wassalam

~menaip entry dengan rasa sebak,nak balik umah....huwaaaa ~


Aktiviti Lepas UPSR, My Breakfast!!Yummy....

Wednesday, October 09, 2013

Assalamualaikum...
Jumpa lagi di entry baru,kali ni entry yang best sebab aktiviti ni amat aku suka...ok,dalam kesibukan aku mengharungi segala macam kerja,stress lagi kan tapi aku berjaya jugak jalankan satu aktiviti yang baik untuk Tahun 6...hurmm,sebagai guru kelas,inilah first time aku berjaya buat satu aktiviti untuk anak murid yang amat aku sayang,maksud aku aktiviti yang ada faedah lah sebabnya after diorang ambik exam bulan lepas,aku memang biarkan diorang main aje...nasib baik kali ni,diorang memang memberikan kerjasama yang amat baik,excited aku rasa...^____^

Ok,jadi kepada guru-guru di luar sana yang nak tau macam mana aku jalankan aktiviti ni,aku coretkan di sini sikit yer..opps,lupa plak nama aktiviti yang aku jalankan ni ialah My Breakfast,pada awalnya aku ingat nak buat dalam bentuk pertandingan tapi bila fikir2..hurmm,baik aku buat macam aktiviti biasa aje supaya takdelah kes tak puas hati ke,sabotaj ke kan?hehehehe

Untuk jalankan aktiviti ni,mula2 aku diskus dulu ngan anak murid aku...aku explain dulu pada diorang apa aktiviti ni,lepas tu aku tetapkan satu menu wajib iaitu SANDWICH..sebenarnya inilah objektif utama aku,aku nak sekurang-kurangnya diorang tahu buat sandwich untuk diri sendiri atau family..maklum lah,kawasan aku mengajar ni pedalaman so kebanyakkan parents suka sangat menyediakan bekalan mee segera untuk anak2 ke sekolah,sedangkan mee segera tu tak bagus kalau ngadap hari2 kan?jadinya,aku nak diorang belajar buat sandwich,paling cikai pun 2 benda asas aje perlu ada...lepas aku dah explain semua tu,aku suruh jugak diorang buat air,diorang boleh pilih nak buat air teh ke,milo,nescafe atau kopi..semua atas pilihan mereka sendiri.
then,aku suruh diorang sediakan satu menu sendiri,tak kiralah apa2 pun asalkan yang bersesuaian dengan tema iaitumy breakfast..disebabkan anak murid aku ni ada 9 orang aje,maka aku divide kan diorang kepada 3 kumpulan,senang sikit..objektif aku untuk menu pilihan sendiri tu plak adalah sebab aku nak tengok macam mana cara diorang diskus dalam kumpulan,ada kerjasama ke tak..hehehehe
after aku dah explain semua benda,aku bagi masa selama setengah jam kepada semua kumpulan untuk berbincang...opps,peringatan kepada guru2 yang nak buat aktiviti ni,pastikan senaraikan terus barang2 yang perlu diorang bawak..contohnya pisau,pinggan,papan pemotong etc...untuk bahan asas,aku just sponsorkan roti,sardin,minyak masak,garam,milo,teh dan air mineral aje kat diorang selain dapur and tong gas lah...hehehehe,selain daripada tu diorang akan bawak sendiri lah.

so,tadi berjalanlah aktiviti main masak2 aku ni,aku ambik masa dari jam 7:20 pagi sampailah 9:50 pagi iaitu sebelum mereka rehat,kebetulan hari ni memang aku ngan diorang selama 3 period,so aku tambah aje lagi 2 period...biasanya cikgu2 tahun 6 ni senang dikawtim after UPSR...hehehe

lepas diorang dah settlekan persiapan tempat,terus diorang mulakan aktiviti masak2 ni,aku plak dah jadi ala2 macam Chef Joe dalam Masterchef aje,duk tegur itu ini,guide yang tu yang ni and bagi panduanlah kiranya...hahahaha,senang cerita,korang tengok koleksi klik2 aku hari ni yer...

bersungguh-sungguh diorang duk buat buat donut,hehehe

yang ni plak sibuk membuat sandwich bersama-sama

yang ni plak duk sibuk menumbuk bawang nak buat rempah untuk nasi goreng

 masing-masing sibuk menyiapkan sarapan masing-masing,^____^

ok,jadinya itulah sedikit klik2 yang sempat aku ambik pagi tadi,actually banyak agi gambar yang aku ambik tapi tak kan nak paste semua kat sini,hehehehe
lepas aje diorang dah siap masak semua,aku suruhlah diorang kemaskan balik tempat diorang dan hidangkan apa sahaja yang diorang sediakan tu...yang paling penting yang mesti guru ingatkan ialah tentang kebersihan ketika memasak...pastikan semua barang atau bahan yang nak diguna dicuci terlebih dahulu.
sebelum diorang mulakan aktiviti ni,aku cek dulu semua kuku diorang sebab aku dah pesan awal-awal agi,aku tak nak ada kuku panjang/hitam ketika memasak...so far,semua mengikut arahan malahan semua tak sabar2 nak memasak.

lepas aje diorang dah settlekan semua,cara aku nak bagi markah pada setiap masakan diorang ialah aku suruh 2 kumpulan merasa makanan makanan kumpulan yang satu lagi,then bincang markah nak bagi berapa..baru adil kan?lepas tu,semua makan dengan selera walaupun macam2 rasa ada pada makanan diorang ni...ok,nak tau pasal rasa makanan?jap agi aku cerita,aku paste kan dulu setiap kumpulan dan makanannya...


Nama kumpulan : Kumpulan A
Menu : Sandwich,roti telur dan air teh
Komen aku : Kumpulan yang mempunyai kerjasama paling baik walaupun paling banyak main-main,kumpulan ni memulakan masakan paling lambat sebab diorang ada latihan sukan awal pagi tapi siap paling awal..rasa masakan pulak,untuk sandwich rasa dia baik,roti telur mereka pun sedap tapi air tehnya sedikit tawar...apapun,aku bagi A untuk mereka,tahniah guys!!


Nama kumpulan : Kumpulan B
Menu : Sandwich, nasi goreng dan air teh
Komen aku : Kumpulan ni paling lemah gemalai,segala kerja buat berteman...alahai,anak muridku sayang,tapi kerjasama mereka amat baik cuma kadang2 pemalu,bayangkan nak tumbuk bawang pun letak lesung bawah meja..hehehe,untuk rasa masakan plak,sandwich diorang sedap,nasi goreng plak pedas sebab diorang terlebih letak serbuk cili dan nasinya keras sebab dah sejuk,air teh plak agak manis....aku bagi A jugak untuk kumpulan ni,^____^


Nama kumpulan : Kumpulan C
Menu : Sandwich, donut dan air nescafe
Komen aku : Kumpulan ni paling havoc sebab bising sepanjang memasak...banyak sangat aku gelak tengok cara kumpulan ni memasak..hahaha,dah tu nak buat donut tapi tak tahu cara yang sebenar,hahahaha..kerjasama plak ok..untuk rasa masakan plak,sandwich diorang ok,manakala donut diorang plak terlebih masin and air nescafe diorang sedikit pahit serta terlalu manis...hehehe,aku tetap bagi A untuk group ni,^___^

macam2 yang diorang masak kan?aku suka tengok sebab semua bersemangat bila memasak,hehehe,apa yang kelakarnya lepas aku ambik pic ni and diorang pun dah bagi markah,semua makan macam setahun tak makan..lepas tu,terbongkang sebab banyak sangat makanan.part yang aku suka ialah semua tak kedekut,masa aku bawak murid Tahun 2 datang tengok diorang masak,masing-masing dengan ikhlas hati jemput budak Tahun 2 makan walaupun masa tu semua masih sibuk siapkan hidangan yang belum siap agi...nilai yang baik nih,hehehe
oppss,sambung citer balik..bila aje semua terbongkang dengan donut yang masin,nasi goreng yang pedas,air yang pahit masih berlambak,diorang terus buat idea nak lelong makanan diorang pada murid2 lain..aku gelak aje..then,bila loceng rehat berbunyi,masing-masing laju ke bilik RMT nak bagi makanan diorang and memang makanan diorang habis walaupun rasa nya pelbagai...hahahahaha,suka sangat diorang sebab masakan diorang habis.

apapun,memang aku enjoy buat semua ni sebab tak stress...murid-murid pun happy dapat masak ngan kawan2..sebelum aku end up this story,aku just nak share..semakin dekat nak menghampiri cuti akhir tahun ni,aku rasa makin sayu plak sebab anak-anak murid yang aku sayang ni akan pergi tinggalkan sekolah..serius,perasaan ni memang dah lama lahir dari hati aku sejak diorang habis UPSR hari tu,maybe sebab aku dah anggap diorang macam anak sendiri kut,aku sayang semua..bila tengok gambar sorang-sorang,rasa sedih sebab tahun depan aku tak nampak diorang lagi..apapun,aku sentiasa mendoakan mereka semua cemerlang dalam pelajaran sebab semua sangat berpotensi untuk berjaya,oucchhh terfeeling sedey lah plak,huhuuhuhu

oklah,sampai sini aje entry yang aku nak share hari ni,semoga memberi idea kepada mereka yang membaca..wassalam.

~ lusa aku nak balik kampung,just miss my hometown,my parent, my siblings also my fiance...hehehe,apapun  tempat aku mengajar ni dah buat aku jatuh hati ngan kedamaian tempat ni,betul kan orang cakap..tempat jatuh lagikan dikenang,inikan pulak tempat mencari rezeki...hurrmmmm ~



Minggu Berteman Dengan Stress,Bersahabat dengan Kerja

Tuesday, October 08, 2013

Assalamualaikum...
Alhamdulilah tersangat sebab masih mampu nak update blog comel aku ni...sebabnya minggu ini aku sibuk tahap KLCC dah..
update ni just nak luahkan tahap kestressan aku yang terlalu melampau...last week,aku sibuk berkursus KSSR selama 4 hari,minggu ni plak sibuk nak siapkan segala macam kerja sebabnya nazir nak datang...hu3
kadang-kadang aku selalu tertanya-tanya kenapalah aku ni dihantar ke sekolah ni,pedalaman pastu cemerlang...memang cikgu-cikgu kat sini tak pernah relax,ada aje yang kena setelkan...huhuhu

Serius rasa macam nak blah aje dari sini,yelah..macam-macam yang nak kena submit,selain kena siapkan semua fail-fail dan dokumen yang berkaitan sempena kehadiran nazir ni..sekarang ni pun aku baru aje habis kelas untuk hari ni,dahlah mengajar TMK hari ni...untuk yang tak tahu,bila seseorang guru mengajar di pedalaman yang kita tahu agak banyak kekurangan lepas tu nak kena ajar murid berkaitan komputer,email dan sekawan dengannya adalah sangat seksa...akses internet dahlah limited lepas tu kemudahan plak kurang..aku memang suruh budak bawak sendiri aje laptop masing-masing tapi faham-fahamlah,pendedahan yang kurang berkaitan penggunaan laptop,antivirus kadang-kadang menambahkan perisa kesusahan aku nak mengajar topik ni..last-last,gunakan aje laptop aku sendiri yang dipancarkan ke depan,budak semua memang ternganga tak faham nak buat macam mana...tapi so far oklah,ada seorang budak yang laptopnya boleh membantu memudahkan aku mengajar...alhamdulillah.

Dalam keserabutan ni,aku sebenarnya tak sabar-sabar nak pulang ke kampung halaman,yelah rasa macam dah lama tak balik...lagi-lagi bila ayah aku ada masalah kesihatan yang agak serius baru-baru ni,memang lagi meluap-luaplah tahap nak balik aku nih...tambah lagi ngan serabut kerja,confirm rasa macam nak terbang balik sekarang...hurmmmm,sigh.

oklah,loceng pun dah berbunyi...sekarang ni semua aktiviti harian perlu dibuat dengan sepantas yang boleh,aku nak g mengajar budak mengaji plak..dah 3 minggu aku tak ajar diorang,ntah diorang masih ingat lagi ke tak apa yang diorang duk baca selama ni..lepas tu kul 2 nanti,ada perjumpaan ngan Penolong Pegawai PPD plak berkaitan dokumen yang perlu disetelkan sempena kehadiran nazir nanti...opss,untuk yang nak tau,nazir nak datang ke sekolah aku sebab sekolah aku dicalonkan untuk Sekolah Kluster...
pssst,korang tau tak,disebabkan stress..aku sampai terpikir untuk harap sekolah aku ni tak dapat kluster,hahahahaha...nak cakap punyalah stress.

ok,dah2...aku nak publish dah ni,masa ni sedang berlari pecut plak meninggalkan aku...jumpa lagi,wassalam

~setiap malam,aku tido pukul 11 dan mulut ternganga akibat letih melampau,i need to go back!!!huh....~

Bila Stress,Aku Suka Wangi

Thursday, September 26, 2013

Assalamualaikum...
Jumpa lagi di sini,sebenarnya minggu ni macam agak padat (bukan agak dah,memang pun) sebab setiap petang full dengan latihan sukan,yelah dah nak dekat hujung tahun..confirm2 lah sukan tahunan sekolah akan diadakan kan?ohh banyaknya kan tu...hik3

Ok,so bila setiap hari ada latihan sukan,tentulah malamnya penat giler..sebab tu minggu ni paling lewat aku tido ialah pukul 8.45 malam,serius ni tau!memang lepas Isyak aje,terus ready nak tido sebab badan rasa penat sangat+keje siang hari memang tak pernah settle..ok,bila badan penat+letih,stress pun mulalah datang...hurmm,yelah keje itu ini tak siap,camno?

So,bila stress...aku memerlukan something yang boleh buat aku kembali fresh,jadi aku suka bau/hidu sesuatu yang wangi atau harum.rasa macam dapat feel baru aje..terutamanya bila malam lepas dah bersihkan diri semua.Jadi,aku nak share ngan korang tentang satu produk yang aku guna,bau dia serius wangi tau,yang boleh buat diri kembali segar seposen (seposen ajelah sebab badan penat sangat kut)...ok,meh aku story dulu camne aku kenal ngan produk ni..
actually,aku kan suka merayau2 kat Ig orang...so,aku banyak tengok orang-orang yang femes asyik cakap pasal benda ni,aku pun macam curious then nak lah try jugak kan?dah semua asyik duk post

"wanginya,rasa macam nak makan"

"best sangat,harum giler"

"aku suka bau dia,wangiiiiiii....."

so,aku pun try lah order kan?as usual,aku carilah Ig yang boleh bagi best price,alhamdulillah...i find it and terus order laju2!!ngeh3...bila sampai aje barang tu kat tangan aku,serius tak sabar2 nak try dan nak buktikan testimoni yang sering diuar-uarkan tu,fuhh...menyampah betul baca ayat sendiri,^______^
dan,SERIOUSLY!!!bau dia sangat wangi kut,first benda yang aku try ialah losyen...bayangkan,setiap 5 saat aku duk cium tangan sendiri sebab nak bau wangi tu..aku suka,suka,suka!
dalam set yang aku beli tu,ada 3 benda...perfume shower gel,scrub dan losyen...and i just love it!!
sangat best bila penat2 kan,pastu pakai wangi2 bila dah nak tido,rasa macam tenang kepala walaupun kat sebelah tu keje duk berkelip2 tengok aku tengah tido...hahahaha

so,mesti korang nak tau apa produk yang aku guna tu kan?actually aku menggunakan set
Cathy Doll Bonjour De Paris



inilah set produk yang aku beli tu,so kepada ladies-ladies yang nak bau wangi,bolehlah try produk ni...serius memang bau wangi,aku berani jamin...nak beli kat mana?as usual,aku akan selalu sharekan link untuk korang,tapi maaflah aku sekarang memang banyak sopink kat Instagram,jadinya aku cuma tau kedai online kat Ig ajelah,hehehe...so cepat2 jadi instagramer yer...ngeh3

Instagram : Sweety Love Shop
Instagram : Ikin Beauty Skin
Instagram : Hired By Heaven

harap-harap dengan terpublishnya entry ni,dapatlah aku membantu mana-mana girls yang tercari-cari produk yang simple tapi best dengan harga yang berpatutan...for your info,harga set ni tak sampai rm100 pun,jadinya semua orang pun boleh memilikinya..oklah,ini aje yang aku nak share ngan korang..jumpa lagi di next entry,wassalam.

~sapu losyen banyak2 kat tangan,pastu tido ngan tangan atas muka...hahahaha~

Nak Cari Candysocks Yang Selesa & Comfort??

Sunday, September 22, 2013

Assalamualaikum..
Alhamdulillah,ari ni berpeluang mengupdate blog..yelah,duk sorang-sorang,takde benda nak dibuat,makanya otak pun boleh mencari sesuatu untuk dikongsikan ngan readers.Kali ni aku nak share pasal candysocks ataupun nama bahasa melayunya stokin sepit,ada yang tak tahu stokin sepit ke?Ok,stokin sepit ni sebenarnya stokin yang sangat best sebab ia direka untuk perempuan yang mahu menutup aurat kaki tetapi nak pakai selipar..haaa,selalunya stokin macam biasa tak comfort bila kita pakai selipar yang ada pembahagi tu kan?Yelah,pakai stokin pastu tetiba ada pembahagi yang menyebabkan kita rasa susah nak jalan pastu macam kaki rasa tak kemas pakai selipar kan?

Jadinya aku nak share pasal candysocks ni,setelah aku mula menggunakannya beberapa minggu lepas...alhamdulillah,aku bersyukur sangat sebab percubaan aku kali kedua untuk menutup aurat kaki telah berjaya dilaksanakan..dulu,aku pernah cuba memakai stokin/sarung kaki apabila keluar aje dari rumah tapi tak berapa istiqamah..dan untuk percubaan kali kedua ni setelah percubaan pertama almost 5 years ago tak berjaya,setakat hari ni aku masih berjaya..aku bukan nak menunjuk atau riak tetapi perkara yang baik boleh dikongsi dengan niat mengajak lebih ramai insan menunaikan perkara yang baik kan?lebih-lebih lagi ada sesuatu yang boleh menyokong azam baru tu,just like candysocks ni...


inilah candysocks ataupun stokin sepit....amat mudah bila dipakai ngan selipar,memang agak pelik..bak kata En.Fiance,kaki macam alien...hahahaha,tapi serius sangat selesa dan stokin ni jugak panjang tau..xdelah sampai lutut tapi oklah,maksudnya kalau tetiba seluar terangkat ke,kain terselak ke..memang insyallah aurat masih tetap terjaga dengan baik..kain stokin ni pun sejuk dan tebal,memang comfy..

nak cari stokin ni kat kedai,aku rasa almost takde lah..lagi-lagi kat Sarawak ni,so stokin ni aku beli secara online aje,err di Instagram...ngeh3..harga pun murah aje tau,hanya rm8 sepasang..kalau beli banyak,memang dapat more diskaun lah..yang bestnya,stokin ni bukan saja plain macam aku pakai ni tapi ada jugak yang jenis bercorak iaitu polkadot dan vintage...haa,walaupun berstokin masih boleh bergaya lagi tau.Untuk aku plak,aku cuma beli 3 pasang candysocks yang plain saja sebabnya aku rasa better plain dulu,senang matching ngan segala jenis pakaian..aku beli warna pastel pink,pastel grey dan hitam..


inilah 3 pasang candysocks yang aku order...kalau beli 3 terus macam ni,dia akan bagi less tau..opss,sebelum terlupa,untuk candysocks yang bercorak harganya rm10 sepasang,kalau beli more dapat kuranglah harganya..jadi untuk dapatkan candysocks yang selesa macam ni,bolehlah ushar atau serbu instagram kat bawah ni...


both instagramer ni memang jual candysocks dengan harga yang sama dan servis diorang memang terbaik,maybe dalam masa terdekat ni aku nak order lagi..kali ni maybe warna striking/bercorak plak..sebab aku suka pakai stokin macam ni.Sebelum ni aku pakai stokin yang ada 5 jari tu,yang tu pun memang best jugak tapi kadang-kadang kain dia rasa panas+dia tak panjang sangat..kalau stokin yang ada 5 jari tu,memang banyak kedai yang jual dan harganya pun murah aje,sepasang rm1.50 pun ada,aku beli kat Mydin..tapi pendeklah,aku ada 2 helai yang panjang,tu pun nasib baik terjumpa masa vacation kat Cameroon tahun lepas...ni stokin 5 jari tu.


stokin jenis ni dulu aku pakai bila time sukan/ajar PJ aje...tapi sekarang selalu lah aku guna,terutamanya kalau nak keluar..so,sekarang kita boleh membuat pilihan yang terbaik untuk diri sendiri,sebab banyak pilihan yang ada..tinggal atas diri kita sendiri aje sama ada nak melaksanakannya ataupun tak..bagi aku pakai stokin ni ada banyak kelebihannya terutamanya untuk aku lah,dulu..sebelum aku tak pakai stokin secara sepenuhnya lagi,aku sememangnya dah berkawan baik ngan stokin ni...sebabnya kaki aku ni cepat cramp kalau sejuk,bayangkan tengah dalam bilik mandi pun boleh cramp..so,aku memang kena selalu pakai stokin bila nak tidur,memang badan aku tak tahan sejuk betul...hu3,kalau tido kat hotel memang confirm2 aku pakai stokin,yelah aircond kan..mau cramp tak leh gerak nanti kaki aku ni,hehe...satu lagi kelebihan pakai stokin ialah kaki kita tak lah jadi gelap sebab berjemur,kan elok dia tersembunyi macam tu..^___________^

oklah,aku harap entry candysocks ni dapat memberi info kepada para wanita yang sedang mencari stokin yang selesa untuk kaki...jumpa lagi di next entry,wassalam.

~agak kebosanan sebab duk sorang-sorang bila ditinggalkan member satu sekolah yang pergi camping,nasib baik En.Fiance rajin melayan aku yang kebosanan...mekasih awak~



Trip Bintulu-Miri-Brunei ( Part 2 )

Assalamualaikum...
Kembali semula,hehehe...ok,aku nak sambung story yang tak terceritakan last entry.Baiklah,ingat lagi aku cakap ada satu kehidupan yang sama macam aku tapi lebih moden di Brunei tu?Ni yang aku nak cerita nih...semangat gitu,ngeh3
Sebagaimana korang tahu,aku kan mengajar di pedalaman dan sekolah aku mengajar ni memerlukan kita menaiki perahu almost setengah jam untuk sampai...memang tak ada jalan darat langsung,dan kat sekolah aku ni takde bekalan air bersih dan elektrik jugak tetapi aku masih bersyukur sebab sekolah aku menggunakan generator 24 jam dan air hujan sebab sumber utama...kalau tak hujan dan minyak generator nak habis,barulah terasa kederitaan sikit,tapi sikit ajelah..hahaha,sebab sepanjang aku mengajar kat sini tak pernah lagilah aku bergelap...ok,itu kehidupan aku di sini,Sarawak iaitu dalam Malaysia..plis jangan salah sangka aku nak memburukkan keadaan atau apa,aku just nak bandingkan kehidupan aje.

Tu kisah aku di Malaysia kan,tetapi di Brunei..lain giler,ada penduduk yang menetap di atas air,sama sebijik macam aku tapi diorang menggunakan elektrik 24 jam dan mendapat bekalan air bersih!!Paling best,kawasan air diorang dibangunkan dengan amat baik dan sama macam kehidupan atas darat kut..yang paling aku tak leh caya,diorang siap buat perumahan lagi atas kawasan air tu..let me show you yer,^______^


ok,ini adalah sekolah yang pertama yang aku lihat kat kawasan air ni,kalau tak silap aku nama kampung ni ialah Kampung Air,yang bestnya kan semua sekolah (setiap bilik darjah) dipasang dengan aircond k..memang mantop habis lah,kiranya walaupun atas air tetapi murid-murid kat sini masih selesa untuk belajar..next tempat ialah :


ni plak ialah balai bomba...best kan?aku macam tak boleh percaya Brunei boleh buat macam ni,masa mula-mula tu aku macam blur sekejap...sempat aku tanya kat member macam ni,

Aku  : macam mana lori dia nak jalan ek?
Member : (sambil gelak) dia pakai bot lah,mana pakai lori ooi...
Aku : bot dia bunyi wi wo wi wo jugak lah ekk??
Member : gelak sakan....

then,aku terfikir kenapa perlu wujudkan balai bomba ni...then,driver bot kitorang ni bagitau,sebelum ni pernah berlaku kebakaran kat kampung air,terus mulut aku buat huruf O besau-besau...hahaha
ok,dalam pic ni,korang boleh nampak tiang elektrik kat tepi tu kan?memang semua kawasan dalam air ni ada tiang elektrik dan cuba korang perhatikan balai bomba tu diperbuat daripada apa,batu kan?bukan kayu...tu yang aku rasa macam hebat giler...sungai diorang ni bukan kecik tau,besar,luas dan dalam lagi...ok,next pic plak...


ni plak masjidnya yang tersergam indah...sorry gambar blur sebab bot ni shaking time nih,yelah ada bot lain lalu kat sebelah...so ombaknya buat bot kitorang shaking lah...nampak x tangan2 member aku yang sibuk ambik pic jugak?hehehehe...masjid ni besar dan memang menjadi kunjungan orang ramai sekiranya datang ke kampung air ni...seterusnya ialah:


inilah dia perumahan yang aku cakapkan tu...cantik kan?ni yang jenis 2 tingkat,ada satu jenis lagi setingkat aje...siap ada laluan yang best,boleh nampak tak ada orang bawak basikal tu??hehehe...kena tengok betul2 lah baru nampak,hahahaha...kat Kampung Air ni jugak ada jejantas tau,haaa...ingat kampung atas air takde jejantas,ada howkay...memang terkujat gak seposen aku tengok,tapi bagi aku memang kampung ni dibina dengan baik sekali..
ada beberapa info yang aku nak share ngan korang berkaitan Kampung Air ni dan juga cara nak ke sini,

1) Untuk ke Kampung Air ni, kita akan menaiki bot yang telah disediakan..bot ni plak ada 2 pilihan,satu yang jenis biasa tanpa bumbung macam yang aku naik ni,dan satu jenis lagi ada bumbung dan disediakan dengan life jacket...harga pun mestilah berbeza,untuk bot macam aku naik,cuma 1 ringgit brunei sahaja,tapi kalau yang ada bumbung tu 5 ringgit brunei...upps,kepada yang tak tahu,aku inform sekali lagi 1 ringgit brunei = rm2.60 kita...so,ambik kalkulator kira sendiri ek...hahahaha. ok,kitorang memilih bot biasa sebab kitorang ni (padahal aku ngan sorang member aje) dah biasa menggunakan bot macam ni...tu yang kitorang pakai yang ni aje..untuk lebih jimat,sebaiknya kena pandai speaking Sarawak lah yer sebabnya harga yang diberikan boleh di kawtim lagi,nasib baik kitorang ni memang posting Sarawak...so,no hal sangatlah..hehehe

2) Bot yang kita naik ni,confirmlah ada drivernya kan...so,tanyalah apa saja kat driver tu sekiranya nak tau apa-apa,insyallah segalanya akan dijawab dengan baik dan ramah...sebabnya masa kitorang berenam naik,memang segala jenis soalan kitorang tanya,punyalah nak tau pasal tempat ni kan...^_________^

3) Info pasal Kampung Air ni plak ialah,sememangnya kerajaan Brunei nak mengekalkan tradisi perkampungan atas air ni...so,banyak kemudahan disponsor oleh kerajaan Brunei untuk penduduk kat sini,antara yang aku tahu..semua bil elektrik penduduk di kawasan Kampung Air ni ditanggung oleh kerajaannya,sebabnya mereka diwajibkan untuk on kan semua lampu kat luar rumah setiap malam...ini bertujuan menimbulkan suasana yang berbeza kepada pelancong sekiranya melalui kawasan ni..best kan??

4) Perkampungan air ni bukan saja ada balai bomba,sekolah,perumahan yang awesome..malahan ada balai polis,klinik kesihatan dan pelbagai lagi kemudahan yang menjadikan penduduknya rasa selesa lah berada di rumah masing-masing...keluasan rumah setiap orang pun memang luas tersangat,sampaikan member aku yang pernah pergi kenduri salah sebuah rumah kat sini cakap,diorang buat kenduri memang muat satu rumah untuk semua tetamu..sebabnya rumah diorang ni besau howkay....untunglah kan?dan aku rasa 99% kut semua kediaman termasuk sekolah ada aircond...hu3

4) Opps,lupa plak nak bagitau...sebelum kita dibawa melawat/pusing-pusing Kampung Air ni,driver bot akan bawak kita ke tengah-tengah sungai untuk melihat sesuatu yang aku agak bosan dah tengok....nak tau apa dia?diorang akan bawak kita melihat BUAYA!!!tapi masa tu memang takde rezeki untuk member2 aku tengok buaya sebab takde seekor pun yang bersidai walaupun masa tu air tengah surut...

ok,jadinya itulah serba sedikit info yang aku nak share ngan korang semua berkaitan Brunei,harap-harap bolehlah memberikan informasi yang berguna ...sebelum aku end up this entry,haruslah kena paste kan dulu pic aku ngan member berada atas bot,hehehe...


oklah,sampai sini dulu entry part 2 aku ni..jumpa lagi next entry,insyallah aku ada beberapa trip lagi sepanjang tahun ni,nanti aku update yer...^_________^
wassalam

~trip untuk meronda negara-negara terdekat ngan Malaysia,seronok dapat tengok negara orang ni~

Trip To Bintulu-Miri-Brunei (Part 1)

Friday, September 20, 2013

Assalamualaikum
Yay2,bertemu kembali setalah agak lama meninggalkan blog ni,maklum r busy katakan..yelah,anak-anak murid baru aje selesai menduduki UPSR,so baru sekarang ada masa nak update blog.Sebagai seorang guru Tahun 6,apabila selesainya UPSR rasa dia kan macam merdeka giler tau,yelah selama ni buka aje mata pikir camne nak suruh budak faham topik itu ini,pastu jadual penuh ngan kelas tambahan,weekend pun ada kelas,segala-galanya adalah Tahun 6 lah kiranya..so after settle UPSR,aku memang bertekad dah untuk merelaxkan diri terutamanya kepala yang terasa bagaikan wayarnya berselirat..dan memang aku ngan my BFF semua dah plan untuk bercuti,maklum r bersambung ngan cuti Hari Malaysia terus..so,we decided  ke Brunei!!

Nak ke Brunei ni sebenarnya sangat jauh dari tempat aku ni, f.y.i aku berada di Dalat,Sarawak...untuk ke Brunei memang take time giler lah..jadinya,aku jadikan percutian ni sebagai trip memandu aku jugak..yelah,tak pernah merasa kut drive lebih dari 5 jam,ngeh3..apa salahnya try kan?So,hari Jumaat (13/Sep/13),after sekolah aje...aku terus pecut lelaju ke Bintulu with my BFF iaitu Sharmala,boleh tahan jugak sakit pinggang sebab jalan ke Bintulu agak teruk dan memang mencabar kesabaran,tambah-tambah banyak lori-lori besar dan ditambah lagi dengan hujan yang teramat lebat giler..huh,memang masa tu rasa macam-macam dan tak mengantuk langsung,biasanya aku ni cepat ngantuk kalau drive tengahari...ngeh3
selepas hampir 4 jam lebih memandu,maka aku sampai ke Bintulu...masa tu kan kereta kesayangan aku sangatlah "awesome" keadaanya...hu3


ni masa aku berhenti di tepi airport Bintulu sebab tunggu member aku ambik kitorang,yelah mana aku nak kenal jalan kat Bintulu ni kan?kat sini memang banyak giler kilang tapi sangat membangun ok,siap tiket flight dari Bintulu ke KL lah paling mahal dalam Sarawak ni ok...ngeh3
pastu malam tu, my another BFF iaitu Sha telah bawak kami makan serta ronda-ronda bandar Bintulu ni,apa yang bestnya dapatlah try Nasi Lalapan Bintulu,he3..tapi maaflah dipinta sebab aku tak sempat nak snap pic..esoknya plak iaitu Sabtu barulah kitorang gerak ke Miri plak,sebelum gerak haruslah snap pic dulu kan?bukan senang kitorang nak berkumpul macam ni...


ok,inilah my BFF...diorang memang best lah,pssst...dalam pic ni,aku pakai palazzo yang best giler yang aku beli di Ig,harga pun ok...rasa macam pakai skirt labuh,hehehehe,ada yang nak cuba ke?nanti aku sharekan linknya...
after that,kitorang gerak ke Miri...ok,inilah perjalanan yang aku bosan giler sebab lama giler+jauh!!dah macam-macam gaya memandu,macam-macam makanan aku sumbat dalam mulut supaya aku x mengantuk,lastly after 5 jam,finally we arrived..seriously memang mencabar betul.


pose after berjam-jam driving,tempat ni namanya Batu Niah...hu3,then after sampai Miri,my another BFF dah ada kat sana then terus ronda-ronda bandaraya Miri,hu3...masa ni kan seriously aku memang tak berdaya lagi,aku round 2-3 pusingan dalam mall,last2 aku decided untuk stay dalam kereta aje layan majalah Pengantin,hehehe...memang tak daya dah nak berjalan,pastu malam tu kitorang makan steambot!!masak sendiri ok..memang awesome habehlah,best giler kalau dah berkumpul ngan BFF ni,banyak benda boleh buat..
ok,so dah settle hari Sabtu kan?maka esoknya iaitu Ahad plak,barulah kitorang gerak ke Brunei..haaaa,time ni seriously aku memang BERSEMANGAT habeh sebab dah dapat tenaga baru katakan,hahaha
ok,beberapa tips aku nak berikan sekiranya nak ke Brunei,

1) Better tukar duit Brunei di Malaysia sebab harganya lebih ok,opss kalau ada yang tak tahu 
1 ringgit Brunei = RM2.60 howkay...so,pandai-pandailah korang bajet berapa nak bawak.

2) Kalau nak ke Brunei dengan menggunakan kereta sendiri,adalah SEBAIK-BAIKNYA isi tangki minyak kereta penuh yer...sebabnya kebanyakkan stesen-stesen minyak di Brunei tidak melayan kenderaan-kenderaan luar untuk mengisi minyak,yelah minyak kan melibatkan subsidi sesebuah negara..dan kalau tak silap aku,ada 2 stesen minyak aje kat sana yang boleh kita isi minyak,tu pun ada barisan khas tersendiri..

3) Belajar lah menjadi pemandu yang berhemah sebabnya diver-driver kat Brunei sangat behave ok + sangat bersabar...untuk membuktikannya,aku share satu cerita ngan korang..cerita cenggini tau,after kitorang berpose sakan kat satu tempat,then kitorang nak melintas lah jalan...nak lintas jalan,pastikan melintas di laluan yang telah disediakan k..korang bayangkan,kitorang BELUM LAGI melintas,tapi kereta yang seberang sana dah berhenti untuk bagi kitorang melintas...perghh,terus kitorang lari2 sebab tak nak bagi diorang menunggu lama...tapi sebenarnya diorang tak kisah pun sebab masa aku tengok ramai yang berlenggang kankong masa lintas jalan...kalau kat Malaysia ni,siap ada trafik light lagi untuk orang melintas tapi kat sana takde langsung...

4) Sebaik-baiknya pakailah pakaian yang sopan sebab Brunei memang mengutamakan agama Islam,jadinya agak segan sikit kalau pakaian kita tu mencolok mata...

5) Oppsss,sebelum terlupa..benda yang paling penting sekiranya korang berhasrat drive ke sana ialah pastikan bawak sekali details kenderaan korang (ari tu aku bawak salinan roadtax JPJ aje),sebabnya kita kena isi borang kebenaran masuk kenderaan...pas masuk ni akan di cop di pintu imigresen Brunei nanti,borang tu macam ni rupanya....jangan lupa pasport jugak yer,^______^



ok,jadi itulah beberapa tips yang aku nak sharekan ngan korang..ok,so bila dah jalan-jalan mestilah nak makan kan?kat Brunei ni terkenal ngan Nasi Katok.makanan ni boleh didapati di mana-mana kedai aje tapi member aku cakap inilah kedai yang paling ok..


dan inilah rupa nasi katok...errr,sebenarnya macam makan nasi ngan ayam KFC aje,cumanya sambal dia lain..sambal dia rasa manis,hehe...yang peliknya,air tak disediakan pun,nasib baik bawak air mineral dalam beg...hu3


pastu,bolehlah jalan-jalan ke seluruh Brunei yer,sebabnya Brunei ni kecik aje...so dalam masa satu hari,kita dah boleh habiskan Brunei ni,antara tempat yang best dan awesome serta diberikan nama Venice Of Asia (ntah betul ntah tak aku eja tu) ialah tempat ni..


cantik kan?aku suka sangat tempat ni,nama nice giler kut...kalau nak shoot,memang lawa nih..pastu,kalau korang nak sopink2 barang atau makanan yang best boleh ke Gadong,kat sini ada banyak gerai-gerai jualan..


pastu,bolehlah jugak singgah ke Mall dia yang besar tu tapi barang-barang dia rege boleh tahan jugaklah,yelah dah namanya negara yang kaya-raya,paling best kalau korang nak tau...rakyat Brunei,satu rumah paling kurang 4 biji kereta tau!!kau hadoo??dahlah paling cikai pun Vios beb,kalau Audi tu memang bersusun lah...huhuhu

pastu bila petang-petang,bolehlah singgah ke Pantai Muara,tapi weekend memang full ngan manusia lah,tempat dia bersih,ada tempat untuk bbq jugak tau...nak jog pun boleh malahan ada gerai makan jugak,best kan?masa ni sebenarnya kitorang rancang nak berbbq tapi masa memang tak mengizinkan sebab pantai muara ni macam hujung Brunei,nak pergi pun ambik masa hampir 1 jam nak sampai..apa yang kitorang buat?just ambik gambar,main pasir,beli aiskrim pastu balik...hahaha,dah r pelancong memang ramai sangat...


abaikanlah muka aku yang macam ntah pape dah tu,hu3..
jadinya itulah serba sedikit trip aku ke Brunei..insyallah aku akan sambung ke part 2 plak sebab ada something yang hebat aku nak share ngan korang...satu kehidupan yang sama macam aku tetapi moden,apa dia??tunggu next entry ek...aku dah penat taip panjang-panjang ni,hahahaha
harapnya apa yang aku tulis ni mampu memberi sedikit info kepada yang nak berkunjung ke Brunei..
jumpa lagi next entry,wassalam

~sambil tulis entry ni,aku layan Kampung Girl kat TV3,pastu jap agi nak layan Super Spontan 2013 plak kat astro Warna,then layan Rosalinda kat TV9...ngeh3,inilah gaya guru yang dah bebas dari UPSR~


 
Copyright © sAat dUka dAn Ria bErsaTU | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in