NganTuk Msa StUdy????

Sunday, October 31, 2010

hai smua....sihat?hope sihat lah yer....ari ni aku dh memulakan misi myibukkan diri dgn study,yelah exam is around the corner bak kta omputeh...ahahahahahaha
so,ari nih byk msa diluangkan dgn kekasih hatiku,buku...hehehehehe

tp kan,kenape????knape tiap kali aku mula menelaah,msti WAJIB punya,aku start ngantuk??knape ek??klu aku duk ngadap facebook berjam2,bca novel sehari suntuk,duk tgk tibi dr cter best smpai cter men msk2 pun aku tgk,siyes weh....ngntok tak dtg lgsg,mata ini msih celik n segar sperti biasa...

aku rsa msti ada antra korang pun yg mcm ni kan??sbb aku tau kdg2 bila kita lama sgt duk menelaah (pdhl bru 15 min,tu trmsuk duk geliat2,curik2 buka fb...he3) msti rasa bosan....ada sesape tau mcm mna nk atasi mslh nih???yelah,kita kan sama2 study n brusaha utk brjya dlm hdup....cewahhhhh
tambah2 plak kan skrg ni dh msuk musim dengkurjuh (hehehehehe,yelah...hujan sah2 brdengkur aje memanjang,hahahaha)...sjuk aje memangjang,tak yah bazirkan letrik lagsung utk buka kipas sbb mmg sjuk bangat....skrg ni pun aku siap pkai sweater agik nk study (kononnya)...pdhl mulut nih dh beratus kali nguap2 smbil "makhluk tak baik" ckp....bestnya klu ko tido husna oooi,sejuk aje nih...bantal nmpk mcm best aje...

hahahaha,so kpd korang yg tahu apa spatutnya dibuat bila ngantuk mula dtg,share2lah ngn aku kt sini....jgn r kdekut sgt tau,hehehehehe
kalau ckp kena minum kopi,sgala mak nenek trmsuk moyang2 dia dh aku dh teguk...brgelas2 tau,mklum r aku nih hantu kopi sket....huwahuwahuwahuwah

so,ak nk smbg study blik....aku menulis kt blog nih pun,salah satu drpd idea bernas aku utk hilang ngantuk yg sedang berperang senjata dlm diri aku nih,,.hehehehehe

jumpa agi len kali tau,jgn lupa share idea2 utk hilangkan ngntuk anda....

~mood : study msa hujan tp hujan utk tdo...heheheheh~

papai smua,salam dengkurjuh dr aku...hahahahaha

update!!!! aku nk share ngn korang link nih,klik tau...best2,leh hilang ngntuk...


http://ibnismail.wordpress.com/2008/07/16/cara-menghilangkan-mengantuk-dan-tekanan/

Sok CutIIIIIIIIIIIIIIIIIIiiii.....YahUUUUUUU

salam semua....mlm2 buta nih merangkap pagi2 buta,aku tetiba dtg angin nk share sumthing atau lbh tepat nk tnya korang.....adakah aku sepatutnya mgubah stail,design blog aku nih....????jwb jgn tak jwb....sape jwb dpt 10 mrkah cikgu bg,nak x????hehehehehehe

tp aku tak kisah pun klu brterusan mcm nih sbb nmpk mcm dh ok tp just nmpk mcm kanak2 ribena gitu...hikhikhik,maklumlah I kan cikgu sekolah rendah,hehehehehe

lg satu kan,aku nk tnya korang????apa sbnrnya korang carik ketika mengintai,menilik,membaca,menengok blog2 yg ada di dunia ini??/
cari kelakarnya kah?sweetnya kah??bestnya kah?kecantikkan blogger kah???atau apakah???hehehehehe (ni tiru ayat tok nujum dlm nujum pak belalang nih,aishhhh....)

ok lah,2 aje...pepun,sok aku myambung cuti lagi...best woooo,4 hari dh aku duk berlenggang kangkung kat umah,perabih duit pun byk gak....hehehehehe,
thniah kelantan sbb menang Piala Malaysia,sok cuti!!!!!
yahuuuuuu.....klu ari2 menang kan,best...memanjang aku duk umah aje...
hahahahahaha...

kpd yg len,jgn jeles sok aku cuti agi....

~mood : nk buat apa sok ek????/....hurmmmm~

salam sinchi sinchan...papai

Hari Ini Hari Khamis........

Thursday, October 28, 2010

kabare all?ari ni perut aku tak sihat sket...hu3
so,mood pun agak kureng....hu3

sbnrnya psl smlm yg aku nk share sumthing ngn korang smua ialah psl cara memotong kuku....bukannya apa,sblm nih aku ad trtengok cara sesetengah org memotong kuku,ank murid aku pun sebhgian drpd yg aku tgk jugak tau...
kebnyakkan cara memotong kuku adalah tak mgikut cara Islam.

aku tahu sesetgh org dh tau tntg perkara nih,tapi aku nk share jelah ngn korang2 yg mybe ad yg xtahu...
ok,sbnrnya cara potong kuku tangan yg baik dan mgikut kaedah Islam ialah dimulakan dengan memotong kuku jari telunjuk tangan kanan dulu,then trus ke jari hantu kanan smpai jari kelingking korang....

dh siap tuh,potong kuku jari tangan kiri pulak dimulai dgn jari kelingking,jari manis smpailah ibu jari tangan kiri....
lastttttttttttt sekali,bru korang potong kuku ibu jari belah kanan....
haaa,2 jelah yg aku nk share ngn korang,dh lma sbnrnya nk ckp tp kdg2 otak slalu buat2 lupa...hehehehe
buat yg dh tahu,hrp bleh sebarkan sbb apa slhnya sbg org Islam kita ikut cra yg btul n bleh dpt pahala....
sbnrnya,dlu pun aku slh gak tp lps aku trbca satu buku motivasi tntg wanita,bru aku sedar n buat prubahan....apapun hope info kali ni dpt tlg korang tmbh pgthuan,hehehehehe....

oklah,aku mls nk taip pnjg2 ari ni,perut tak mberi keizinan lah...huhuhu,sbr jelah kan,dugaan Tuhan...sekian,bye2..
salam sinchi sinchan....

~mood ari nih : adehhhh....adehhhh,sakitnya peyut~

HARI PINKKKKK!!!!

Wednesday, October 27, 2010

assalamualaikum semua....apa khabar smua???ari ni n3 ak psl hari pink....mcm yg aku dh jnjikan kpd korang sume,ari ni merupakan hari myokong Kempen Pencegahan Breast Cancer,so post aku ari nih pun wrna pink!!!like2....

disebabkan itu,ari ni aku n kwn2 mmakai bju brwrna pink...klu korang nmpk ad yg pkai bju bukan pink,2 mknanya boss kitorg iaitu org yg "memaksa" kitorg pkai bju pink...hahahahahaha
(ziha,jgn mrh tau...hehehehehe)
upppss...mna korang nk tahu kan??aku mna tnjuk gmbr lagik...hehehehe
so,dgn seikhlas hati tgklah gmbr2 sblm msuk kelas pagi tadi...hehehehe
(bru sedar bila tgk gmbr,muka aku sgt chubby.....hu3)

aku ngan roza n ziha....ziha belah kiri gmbr tau,dia r boss pink kitorg....he3




muka aku nmpk sembap????knape ek???





gambar sengal kitorg,ntah pape ngn mulut aku....


so...bila sesekali brgaya pink mcm nih,kurang2 kami smua akan sedar tntg kepentingan nan satu itu...sbnrnya kan,msuk kelas aje,sume tnya "apsal korang satu rumah pkai pink nih???dah brpakat ke???".....kitorg pun jdilah ambassador tak rasmi jap....perghhhh,nseb bek tak buka kempen tdi sbb lec dh msuk waktu tu...hehehehehe
apapun,aku rasa....dgn apa yg kami lakukan ini dptlah membantu mnunjukkan sokongan kami....kepada readers yg ikut wrna pada hari ini (terutamanya Yuni....hehehehe),thnks tau...sbb korang sume sudi mnjdi readers aku....blog aku ni dh r ntah pape,hrp2 dpt lah sdikit sbyk input dr sini....insyallah aku akn sntiasa updatekan ssuatu yg bru tentang dunia,wanita n khdpn seharian kita di entry2 aku akan datang....
haaaa....utk esok,aku ad satu pesanan n nasihat yg baik....kalau nk tahu,jgn lupa bertandang sok utk tahu apa yg aku nk share ngn korang sume.....

aku rasa smpai sini ajelah aku nk bebel,dh takde idea...karang aku repeat blik apa yg aku dh ckp,hehehehe
klu ad komen mbina,silakan tulis atau post aje kt shout chat tu...wokeh sume???


 ~mood ari nih : dilanda kerinduan plak tetiba... haisshhhh~

salam kepinknan dr aku....papai.






Keserabutan Melanda......huwarghhhhhhhhhhhhhh!!!

Tuesday, October 26, 2010

Salam semua readersku....hu3,mlm ni tetiba angin ak dtg plak nk post entry nih...sbbnya kan,huhuhuhu....ak agak tnsion ehhhh tak...tak....serabut jer sbnrnya
(tak sma ke serabut ngn tnsion?????tak kut......)

mlm ni byk keje nk kna settle,dh dkt2 nk exam nih tetiba lec aku sruh wt presentation plak....psl reading and writing (nilah akibat jdik cikgu BI sgt).....ak ni dh lah kelampian sket bab2 engelis2 nih,nk2 kna present plak....tp takpe kna sahut cbrn nih,demi masa depan ank bangsaku...cewahhhhh gitu,hahahahaha

sbnrnya kan bila ad keje yg tertangguh sbbnya masa yg ad sblm2 ni sibuk duk lepak depan tibi,duk ushar2 jualan2 internet (somping daaa),tdo,n ntah pape agik....kita akan rsa serabut n tnsion bila sume kna wt pd msa yg sma...mula r pegang tu tak kena,pegang ni tak kena,buat tu terpk plak yg ni,buat ni teringat yg tu kna edit sket....haaaaaa,mana tak serabut milo?????adeeiii.....

so,kita ni mmg kna pndai hrgai masa yg ada,...mcm ak yg amat suka (sbnrnya malas) buat keje last minute nih,bila sgala2 berlambak atas meja,mula r dh serabai bilik....hu3,masa tu mmg emas berlian nilam permata lah kengkawan oooii....
tgk lah pic2 yg sempat aku snap msa serabut melanda mlm nih...huahuahuahua

notes Bi yg kna bca,dh r besar bapak kertas dia...hu3,mna nk dtg semangat????

mmg serabai kan???bilik kt umah sewa mcm ni r...hu3

jd kpd kengkawan sume bila lec korang bg keje,cptlah buat untuk mgelakkan bilik anda menjadi seperti gmbr di atas...sguh tragis utk dilihat,huhuhuhu

ok geng,sebelum terlupa....sok,besok,esok,tomorrow,next day,apa2 jelah yg mnunjukkan esok....tak kira lah korang nk g kedai ke,kelas ke,pasr ke,dating ke,keje ke,toilet ke,even nk smbg tdo ke atau nk men msk2 pun,aku nk pesan.....SILA PAKAI BAJU BERWARNA PINK YER!!! haaa....aku dh kalerkan word pink 2...ni utk girls aje tau,hu3

sbb apa?knape?y?sok utk pmpuan,girls,wanita,woman yg pkai bju wrna pink adalah simbolik kepada menyokong hari breast cancer sedunia....so,sbg wanita kita kna alert dgn bnda2 mcm nih sbb dia brkaitan dengan khidupan kita di masa depan...bila kita myokong mcm nih,sekurg2nya kita juga alert dgn aset yg Allah anugerahkan kepada setiap wanita tu...aku bukan nk ckp 20sx ni tp sbg satu pndgn trbuka lah....bnda2 mcm nih kdg2 rmai wanita yg kurang peka tntg sgala2nya....ok sbg wadah terbaik mlm nih,aku dh sdiakan satu link utk korang sume baca betapa pentingnya mnjaga aset nan satu itu....hu3,jgn lupa klik tau!!!


bacalah ek,ok....sok tunggu kedatangan n3 aku berkaitan hari breast cancer nih,jgn lupa....jgn lupa,sok pkai pink utk myokong hari tersebut (sbnrnya ni housemate aku,ziha yg asyik myuruh kitorg pkai pink sbb dia dh g "LIKE" kt page myokong hari breast cancer kt facebook tuh,kira ambassador tak rasmi r nih...hahahahahahaha)

pepun,salam keserabutan dari aku....hu3,jgn lupa PINK PINK PINK...
hahahahahah

~to ziha : aku dh sruh sume org ikut ko pkai pink sok...hehehehe~

bye2 sume...salam.




Jom Hiburkan Diri di Pantai Irama

Sunday, October 24, 2010

salam sekali agi....hahahahahahaha
aku terlupa nk post n3 nih,n3 yg ak dh siapkan smlm,so kira kerajinan aku mnyerlah sbb ari nih dua n3....hahahahahaha

ari Jumaat ri tu,ak n geng telah mghiburkan diri di Pantai Irama,Bachok....sbnrnya kitorg bosan,yelah sgala esemen n keje telah slesai...bila takde keje,bosan r plak kan????hahahahaha

so,ak ad bbrapa pic utk aku share ngn korang....sesetgh gmbr agk gelap sbb masa tuh dh nk mghrib dh...hrp jgn mrh yer,yg best tu kan kitorg mkn aiskrim yg brhrga singgit buatan sndri tau...hehehehe (buatan pak cik tu lah...kitorg mna pndai buat,pndai mkn aje)
dh lama tak mkn aiskrim cone yg cmel tuh,last aku mkn masa drjh 6 tau....hehehehehe,kitorg pun sempat beli gak satar ikan...(act bukan kitorg,sha ngn fatin aje yg beli,kitorg tlg abehkan jer...) sedap tau...........thnks korang yg belanja tuh.

pepun,nikmatilah gmbr yg agk cmel dr hp ku yg x brape mahal tuh...hahahahaha
(aku dh temph dslr,tp tak smpai2 agik...bila agknya ekk??hahahaha...koyas)


gadis2 duk di atas batu2,ohhh...sgguh bsr diriku brbnding mereka...





beshhhnya aiskerim tu kan????





gelap sket gmbr nih sbb ari dh nk senja,he3...tp msh tak reti nk balik...ha3


mbshkan kaki...he3, sbnrnya masa ni sume ckp jom bsh2 kaki...tp bila time ombak 2 datang,sume larik2 siap jerit tanak basah....hu3

so....tu jelah yg aku nk share ngn korang...act,bila kepala serabut,diri bosan n takde keje nk buat...silalah ke pantai menenangkan diri sbb kt sana kita leh termenung lama2,jerit kuat2,mkn sorang2 n plg best dpt men air....bg yg duk sblh pantai timur mcm aku,ni slh satu cara nk reles tnsion......nk dtg Pantai Irama nih,silakan yer ke Kelantan tp weekend mmg full ngn org...

klu ada n3 yg best agik,6t aku share ngn korang....

~utk geng sume: sha,fatin,ziha,suaya n husna....next time kita g agi sma2,he3~

salam pantai timur....wslm.




~Jiwa Keperempuanan~

Assalamualaikum uolls.....ari nih aku nk cter psl jiwa pompuan plak. act kan,aku sndiri as a girl tak byk menitik beratkan hal ni...tp kan sejak bbrapa ari nih,tetiba ad angin mybe from Taufan Megi kut,he3...dh dtg serang jiwa aku...aku rsa mcm sweet n hepy jer klu dpt ushar brg2 mekap,produk muka,pkaian n evrything which is related to gurls....

ok,ari ni aku nk tnya korang lah....korang care sume part x bdn korang as a gurl?? (oppss...klu ad llaki yg bca,plis tnya makwe,tunang or bini korang...klu takde,tnya aje adik korang..he3)...smlm kan aku byk surf psl pmpuan cthnya buat prtma kali ak bru tau psl face mist,hahahahaha...betapa jakunnya aku...

sbnrnya kan,as a gurl kita kna jga sume bnda pd dri kita,dlmn luaran n sgala2 bru kita akan rsa cnfident yg teramat....bila aku dh mula tau psl pmpuan2 nih,bru aku rsa "wow.....bestnya klu jd cntik"...nk tau apa dlm kpala otak aku bila ckp cntik...???
taaadaaaaaaaaaaaaa.....

haaa...cmelkan Ratu Rania nih???

sooo....bg aku pmpuan prlu cntik luar n dalam,act supplemen pun penting sgt tau...mcm aku cthnya,bru je nk bljr mkn suplemen,hu3....(tak bek korang gelakkan aku yg bru nk moden nih)
tp sblm ni ak dh mkn suplemen cuci darah sbb bila drh kotor,biasanya dia akn show kt face lah...2 yg part aku x gemar tuh,hu3....aku ad follow bbrape blogger yg pndai jg penampilan diorg,n ak rsa diorg nih kdg2 MISS (make it sweet n simple)....n plg best klu ad yg bg tutorial n petua nk jdik cntik...wow,aku pun teruja smbil amik pen krtas g salin pape yg pnting...hahahahahaha

aku hrp pd korang sume,GURLS ONLY tau,ak dh bsrkn font tu....kna pndai2 lah jga diri sndri ek sbb kdg2 ad pmpuan jd cntik sbb pkwe,tunang n suami...mmg bnda 2 perlu tp bg aku,sbg kpuasan diri adalah penting...aku ckp gni sbb takut nanti bila ada yg clash,putus tunang,brcerai...diorg lupa utk serikan diri,yelah slama ni buat utk org len kan???
satu agi pesanan especially buat diri sndiri nih...huahuahuahaua,bwk2lah bersenam byk2 sket utk kempiskan,kurangkan,bakarkan,hilangkan n btah brape kan agi lemak2 yg ada pd diri kita sume...hahahaha,specially diri aku daaa....sbb berat kdg2 nk bwk diri tau klu lemak asyik brmaharajalela aje...

last but not least...hehehehehe,klu korang nk suggestkan apa2 produk atau suplemen yg bek,silalah bg komen....aku amat2 mgharapkan sgt,yelah sharing idea 2gether kan bek utk sume....sharing is caring gurls,hehehehehehe

jumpa agi next n3 tau,papai....

salam dr jiwa pmpuan...hahahahaha

~rjin2lah cntikkan diri anda,kerana dirimu bgitu brharga~




~mEnArIk tEnTang dUniA,jOm BaCa....tMbAH pEngEtahUan~

Saturday, October 23, 2010

Selamat hari Sabtu smua,ari ni aku nk share sumthing tentang dunia...maybe ad antra korang yang xtahu...so ak nk bgtau,fakta-fakta ni aku dpt masa ak bca bbrapa artikel menarik kt internet...
jom layannnnnnnnnnnnnn....



1. Mao Tse tsung tidak pernah memberus gigi sepanjang hayatnya. Beliau mengunakan air teh utk berkumur dan akan mengunyah daun teh mentah utk membersihkan giginya.

2. Purata sebatang pensel boleh melakar garisan lurus sepanjang 56 km atau menulis 50,000 perkataan. America menghasilkan dua bilion batang pensel setiap tahun. Jika kesemua pensel itu digunakan utk membuat garisan lurus ia boleh membuat bulatan mengelilingi bumi sebanyak 9 kali

3. Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.

4. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun utk mengelilingi matahari. Setiap 20 tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak dari berlanggar denga planet Neptune .

5. Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud tidak

6. Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.

7. Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.

8. kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan

9. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 Km

10. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.

11. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

12. Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita.

13. Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan

14. Matahari memiliki tenaga yang cukup utk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi.

15. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehinggakan setiap pancutan
boleh memancutkan darah sejauh 9 meter.

16. Purata setiap manusia  memiliki 100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.Sementara itu, hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbeza-beza.

17. Setiap hari darah beredar sejauh 180,000 Km dalam tubuh manusia.

18. Ikan emas adalah satu-satunya haiwan yang dapat melihat cahaya inframerah dan ultraungu

19. Setiap 1 cm persegi kulit manusia, didapati mengandungi 7 meter pembulu darah

20. Terdapat banyak spesies labah-labah yang sanggup mengorbankan tangan dan kaki utk dimakan anak-anaknya yang baru menetas. Langkah ini adalah utk mengelakkan anak-anaknya itu daripada memakan sesama sendiri.



terima ksih sudi mmbca....klu rajin,dtg lagi len kali yer..hahahaha

salam dr aku yg agak bosan ari nih...he3
papai....

GIRLS Vs SHOPPING?????

Friday, October 22, 2010

selamat hujung minggu,lama jugak ak tak update sumthing sbb mggu ni mggu tragis ak....byk prkra yg menghncurkan hati berlaku.....tp nk buat mcm mna,kan???disebabkan ak tnsion yg melampau...(siyes ckp ni first time ak tnsion cmnih),jd cara nk hilangkan tension ialah jeng.....jeng...jengg....
pe agi kan klu pmpuan,sah2 SHOPPING......


sbnrnya kan,ari ni ak nk share r ngan sume readers,SHOPPING ni apa sbnrnya???mgikut kefahaman ak yg suka jdikan prkra ni sbg hobi...hehehehe,shopping ni mrupakan satu perkara yg melibatkan pengeluaran wang untuk memenuhi kehendak hati....sbb ak rsa kdg2 aje keperluan 2 perlukan shopping...kesemuanya disebabkan kehendak semata2...nak2 pmpuan,tp jgn tak tahu llaki jugak suka brshopping....kdg2 ad girls yg jadikan shopping sebagai satu aktiviti tetap tiap2 hari,klu tak shopping satu ari,dia boleh jatuh sakit!!!!pantang nmpk SALE,cpt2 aje kaki dihayun yer....(slh kedai gak,sape sruh tulis prktaan SALE besar2,tulis kecik2 dh r...hehehehehe) bayangkan....betapa hebtnya kuasa membeli-belah pd seorang wanita...

ak nk share satu story lah berkaitan shopping,aku pernah follow blog sum1 n dlm blog tu,dia nyatakan betapa dia amat sukakan shopping....smpaikan klu dia mrh sbb tak sempat g sale mana2,dia boleh bls dendam kt shpping complex lain dgn membeli beberapa kerat barang aje tp jumlah 9k!!!!!!!!botak lah kepala llaki yg bini mcm nih....hu3

sebenarnya kan,dlm agama Islam sendiri amat menasihati umatnya supaya tidak membazir....kdg2 bnda bru beli smlm,tp sok lusa nk beli yg len pulak dah....2 kan namanya membazir,klu terasa kita byk duit sgt...apa slhnya bersedekah ke,bg mkn2 anak yatim ke,susah2 sgt bak je kt aku...leh ak topup purse yg dh "kurus" tuh...hehehehehe

sbnrnya ak cter tntg bnda nih sebab aku sndri sgt2 suka beli-belah,tgk tu nak,tgk ni nak...kdg2 xtgk pun nak,tau????hehehehehe....nak2 zmn skrg yg serba canggih manggih nih,sgala2 di atas mouse aje...he3,yelah shopping on9 kan sdg berleluasa skrg...so senang pd sume gurls2 nk beli apa diorg suka....taip aje nk ape,terkluar segala mcm mak nenek kt situ....ni dr pglmn ak sendiri yg suka sgt search itu ini begitu begini kat facebook 2...,wa ckp luu mcm2 ada maaaa,hu3

pepun,ak nasihatkan di sini,sebagai wanita,pmpuan,gurls...kita kena beware gak.jgn trlalu ikutkan 9 nafsu yg ada dlm diri tu,sbb kdg2 dia bakal mberi kesan yg tak baik pd diri....contohnya purse cakkeding aje...hehehehe,x fhm????alah....kurang ongkos maaaaa....

sbg cnclusion,cewahhhh....dh mcm buat refleksi esemen dh nih....jgnlah terlalu suka boroskan duit anda dan ingtlah masa2 mendatang yg maybe kita amat perlukan duit saat tu...ak nasihat ni lbh kpd diri sndri dan korang sume....tp jgnlah smpai dlm setahun,satu habuk pun korang tak beli pape,hehehehehehe....

~terfikir2 apa agi yg aku tak beli ek???byk agi r....kna g ushar cpt2 nih,,,hahaha~

salam permissi sume....klu rajin,ak post ag...papai.

kEsiBukKan mLamPaui Batas...huahuahuahua

Monday, October 11, 2010

heloo...yoooo,wassup....wassup...
(angin kus2 dtg ler nih...hu3)
ok geng...lama ak x upload apa2 cter kan???kan???kan???
sbnrnya ak trmat lah bznya...korg tau?jumaat lps sbuk sengkang mata siap tongkt agi mata nih wt esemen,disebbkan tnsion ptg jumaat 2 ak ngn 2 org kwn rempit lah motor ke Pantai Cahaya Bulan jap...hu3,amik angin ktakan...tak sgka leh smpai situ,x plan pun sbnrnya...
then sabtu plak,ad jamuan kat umah lecture yg bsr bapak umah dia tau...lilau2 mata aku tgk umah dia..hehehehe,mkn nasi aym,mee bandung,puding,ntah pape agi yg mulut ak telan,ak pun xtau...korg temuramah sndiri r mulut ak...hehehehehe

then ahad telah pun memunculkan dirinya tnpa ak jemput pun...ahad sibuk ngn esemen yg nk kena submit ari ni...tp mlm 2 biasalah ak ad date....heheheh,dating ngn jejaka hnsdme tau...hahahaha (jgn jeles pd yg berkenaan...he3)
date ngn sape????alah...smlm kan 10/10/10...so ad date ngn tibi 3 r nengok Dr.SMS kwin...perghhhh,nice,sweet n cntik bangat r....jeles gak nengok smpai leleh2 air mata aku...hu3
korang tau disbbkan date 2,ak x brape study pun utk exam ari ni...tp kan,nseb bek btullah...
nseb baik mmg xkan penh hbs bak kata my bonda trcinta...
soklan exam ari ni agk senang n agk open notes lah...hahahahahaha
(sbb ak tlh mggunakan mata ak dgn shbis baik tgk notes yg ak letak cun2 atas krusi sblh ak)
korang jgn gtau sape2 tau???syuhhhhhhhhhh...diam2 aje...hahahahaha

maka,skrg iaitu di saat ini,ak sdg ushar2 gmbr kwin yg meletop gitu kiah ooiii....org zmn skrg kwin mmg gempak kan???kalah bom atom kt hiroshima dulu...kuangkuangkuang
jap agi aku ad kelas Mr.Gan...hu3 (act slalu dbr bila nk g kelas dia,sbb slalu kna rush tkut dia lock pintu...mampuih ak,hu3)

pepun...6t klu sume gmbr brjya ak kumpul,yelah kan aku xtau brape byk dh kamera yg snap muka tak brape nk cun aku nih spnjg ak tak post pape nih...sooo,ak akn tnjuk kt korang ek???nak x?nak x??tanak??????huhhhhh....
tanak kwn korang lagi tau...cewahhhh,gaya ntah pape ak nih..hu3

k,lah....ak nk g rushkan diri nih..hehehehe
salam sinchi sinchan sume...papai

kIsAh SeOrAnG gUrU (2)...

Thursday, October 07, 2010

smbgn cter Kisah Guru....

satu ari yg hening setelah kejadian pak cik tua telah lama brlalu...

doktor : maafkan saya,buah pinggang awk trpksa dibuang...pyakit awk ni dh di thp kronik.

zhafriq : Ya Allah................tp doktor,tak bleh ke sy dptkn buah pinggang baru?

doktor : buat masa skrg,trlalu rmai yg menanti utk mndptkan penderma...saya tak bleh jamin dlm waktu trdekat,awk bleh mndpt penderma.....sbrlah Riq,buat masa skrg,kami trpksa menahan awk di wad dlu utk pemantauan...

.....................................................................................................................

5 hari berlalu,tiba2 Zhafriq dikhabarkan dgn berita gmbira...

doktor : saya telah menemui pnderma yg bersesuaian dgn awk,alhamdulilah...darahnya pun sma jenis dgn awk..

zhafriq : btul ke doktor??alhamdulilah....Ya Allah,akhirnya aku dpt mneruskan hidup ini,ak brsyukur Ya Allah...

doktor : sbrlah Riq,operation akan diadakan dlm waktu terdekat,saya hrp awk bersedia...

dgn pnuh kgmbiraan,Zhafriq menganguk2 tnda dia bersedia mghadapi sgala2nya bg mneruskan khdpn...

.............................................................................................................................

dunia yg kelam yg dlunya tidak mampu memberikan apa2 sinar,kini dipenuhi dgn kicauan burung yg begitu indah....langit membiru menandakan pelangi tidak akan menunjukkan bayangnya....tiba2 Zhafriq ternmpk seorg insan tua yg sedang tersenyum kpdnya...mghulurkan tgn memberikan hadiah kpd Zhafriq...Zhafriq cuba mgapai tgn insan tua tersebut yg pd pndgnnya begitu jauh,tiba2 insan tua itu hilang...yg tinggal hanyalah hadiah yg tersimpul rapi.

tercatat kemas di atasnya :

"buatmu whai pemuda,hadiah buatmu menabur bakti pd kehidupan di dunia
 ini"

................................................................................................................................................

Zhafriq : jgn pergiiiiiiiiiiiiiiiiiii......jgn pergiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,tunggu aku!!!!!!

doktor : Riq.....Riq,are u ok???

Zhafriq : saya knape,doktor??apa yg brlaku??siapa dia???

doktor  : siapa apa?Riq.....awk kan bru lps operation,skrg awk kt hospital...sy hrp awk bykkan rehat,jgn byk bergerak....

Zhafriq  : doktor...tlg beritahu sy,siapa yg mnderma buah pinggangnya pd sy ni,doktor???tlg bgtau sy...sy perlu tau...

doktor  : maafkan sy Riq,sy tak bleh beritahu mgikut kemahuan penderma...apa yg mampu sy berikan,hanyalah ini......

doktor tersebut telah menghulurkan sekeping surat yg kemas terlipat pd Zhafriq yg kelihatan terpinga2....

Kepadamu,wahai anak didikku.....Zhafriq,

Sesungguhnya saat kau mula melangkahkan kaki ke dunia persekolahan,
akulah insan yg brtanggungjawab terhadapmu....
saat kau mula tergagap2 tidak mgetahui yg mana A,B dan C.....
akulah insan yg mghulurkan tangan menunjukkan kepadamu,
saat kau mula keliru yg mana perlu ditambah,ditolak atau didarab,
akulah insan yg mnunjukkan arahnya....

sesungguhnya saat kau mula mgapai kejayaan dlm kehidupanmu,
akulah insan yg hatinya melonjak meraikan kegembiraan,
wlaupun di saat itu,bukan aku lagi mnjdi keutamaanmu....

saat kau mula mencapai kehebatan dalam kariermu,
akulah insan yg menangis kegembiraan melihatnya dari jauh,
wlaupun disaat itu namaku sudah lama terhapus dr benakmu...

dan sesungguhnya whai anak didikku,
saat kau mula jatuh meratap kesakitan yang bakal merampas kegmbiraan hidupmu,
akulah.............akulah insan yg sanggup brkorban andai itu dapat mneruskan taburan bakti dan budimu utk segala apa yg ingin digapaimu....

ingatlah....andai di dunia ini tiada lagi insan yg sudi berkorban utkmu...
aku....akulah insan yang sanggup mengorbankan nyawaku hanya utk melihat dirimu terus gemilang di bumi Tuhan yang penuh keindahan...
akulah....gurumu yg tua yg dipandang hina.....

Yang mengasihimu,
~Cikgu Talib~

terkulai layu Zhafriq di katil besinya,besar pengorbanan yg telah dilakukan oleh gurunya yg pernah dihina dlu kerana malu cikgunya yg sudah beruban rambutnya akan disangka bapa yg sudah tidak berdaya......

Zhafriq : maafkan saya cikgu....maafkan saya yg malu mengaku cikgu sbg insan yg pernah mndidik saya dulu...cikgu,maafkan saya....

sesungguhnya tangisan yg berlagu itu sudah tidak mampu menghadirkan insan yg sudi mghulurkan nyawanya hanya utk melihat gemerlapan kejayaan terus diukir dalam khidupan seorang insan yg pernah bergelar "anak didikku"....

........................................................................................................................

oleh itu,hargailah jasa guru anda bukan hanya disebabkan mereka telah mendidik anda namun hargai mereka kerana merekalah yang meletakkan anda di mana anda berada sekarang,tanpa penat jemu mendidik,mnyemai ilmu bagi memastikan puncak kejayaan pasti anda daki utk mnikmati kehidupan di dunia yang fana ini....


~credit to andaq yg snap pic nih (sory andaq,aku kidnap gmbr ko...hehehehe)


kIsAh SeOrAnG gUrU.....

Guru adalah insan yang brtanggungjwb mendidik dan membentuk seorang insan menjdi yg trbaik dlm kehidupan mereka....
namun begitu,mengapa saat kita sudah menjelang dewasa,jasa dan pgorbanan guru seakan dilupakan???

ikuti kisah seorang guru......

Episod 1 :

Di sebuah bndar yg sgt sibuk dan pnuh knderaan,tiba2 terlihat seorang pak cik tua yg nk lintas jalan....nmun tiada sorg pun yg nk tolong pak cik 2 melintas,mklum r dunia dh maju,zmn dh brubh...mnusia pun mkin lupa nilai perikemanusiaan...tiba2,dikala pak cik tua 2 sedang cuba melintas....

Pemuda : ooi org tua,mata buta ke???ko tak nmpk jln ni pnuh keta...ni keta berenjin,bukan keta lembu bleh stop2 bila ko lintas...apa punya orang tua daaaa..

Pak cik : maafkan pak cik nak...pak cik dh tua,jln pun lmbt2...

tiba2,pemuda 2 bermonolog sendiri...

Pemuda : mcm ak kenal pak cik nih...tapi di mana yer????? konpius ak...hu3
haaa....
................................................................................................................................................................

sbnrnya pemuda 2 nma dia Zhafriq,dia ni biasalah anak bndar,ehh...slh2,budak bndar,mna nk tau hormat orang tua nih....so,ikuti lg smbgn cter nih...

Zhafriq : bro,ko tau x sape pak cik yg terkedek2 lintas jln td???ak bru ingt r sape dia...ptut mcm familiar dlm hidup aku jer....

Razman (kwn dia daaa) : sape bro?aku mls nk men teka teki ngn ko nih...cter jelah sape dia?

Zhafriq : dia 2 cikgu ak msa sek ren,kira mcm baik gak r ngn family ak...tp ak mls plak nk tolong2 td,mklum r dia dh tua...karang klu awek2 tepi jln tgk,tak best r...msti diorg ckp bapak dia kut...malu r beb!

Razman  : ohhh....cikgu ko?hurmm...btul gak kan,msti nanti buat malu jer klu g tlg2...ishh,zmn skrg nih,org mcm tuh,hntr umah org tua jelah...takde nya nk nyusahkan orang mcm td...

Zhafriq : ak stuju ngn ko...hahahahahahaha,minum jom!
..............................................................................................................................................................

ad gak mnusia mcm nih,well continue the story...

p/s : mlm nih ak smbg cter nih...masa skrg agk trbts...




SelFish pErsOn??????

pernah x korang jumpa org yg selfish????bukn jual ikan kt psr tu daaa,tp org yg pentingkan diri sndiri???
hurmm....msti x best kn klu kita jdi kwn dia,mybe selfish 2 penting kadang2 ak rsa tp klu dh memanjg ayik pentingkn diri smpai tak pk orang,so korang pk lah sndiri cmne rsanya...

aku bukan apa,pling geram kalau org yg time keje sama2,buat endah tak endah aje,mgarah itu ini,suruh g sna sini,tp time kita sruh dia plak wt keje...buat donno aje,mcm tlinga tak dgr apa2 sound dr dunia ini...hampehhh!
dh r buat salah tak reti mintak maaf,pe punya kwn ak pun xtau...

ok,mybe klu korang bca nih korang akan ckp...isshhh,apa nih tak bek ngutuk kwn sndiri,tak ke hati kwn terasa klu bca....tp cuba pk smpai bila asyik kita je nk jga hati kwn,kwn x tau langsung nk beradab sopan ngn kita...
huhuhu....ak mmg geram sangat2 ari ni...

yelah,perfect students mna nk dgr arahan@cdgn@idea org bwh2 ni kan...dia pk dia je btul,ntah r...tp kwn mcm ni ak rsa ptut didelete aje dr dlm dunia...myusahkan org,tak penh pk perasaan org langsung...
ingt,apa dia buat smua btul...hati dia je kena sume org jaga,arghhhhhhhh....geram aku geram!!!!

pepun,pd korang sume yg bca,tak kiralah follow blog ak ke tak,silent riders ke...ak nk pesan sumthing,ak pesan utk diri ak jgk...

wlau kita berada di tahap tertinggi mana pun,kita x semestinya betul...kdgkala kesilapan bleh dibuat tanpa kita sedari n plis konsider org yg duk kita arah2,kwn2 yg perlu dijaga hati perasaannya n sesape jua di dunia ini selagi bergelar manusia...

aku pun x perfect,jdi kita sma2 ingtkan pe yg trbaik...well,pd selfish person 2,dh2 lah jual ikan 2...korang r plak beli ikan,asyik jual aje... (mendalam mksd ak nih,Aristotle je agknya bleh fhm...huahuahuahua)

salam sinchi sinchan....drpd insan yg slalu kna tindas ngn selfish person :-(

Hari yang amat penat.... :-(

Wednesday, October 06, 2010

assalamualaikum semua...
ari ni ak update lmbt sbb ari ni amat penat yg amat...
ni pun aku bru blik mngenyangkan diri,mkn NASI KERABU AYAM PERCIK aje...
huahuahuahuahua( sngaja nk bg korg jeles dgn mknn ak yg superb tuh...nma pun duk Kelate,he3)

ari ni kelas amt pnuh dri pagi smpai kul 4 petang td...lps 2 ak n geng g ushar2 sek praktikum kitorg untuk sem depanl...dasyat beb sek ak,guru bsr pmpuan...sek pun bsr bapak,nseb bek tak bsr mak...hehehehehe (maaf mak2 sume,sy ni gurau utk hiburkn diri jer)
nma sek trpksa dirhsiakan dlu,tunggulah hari kami bakal "diijabkabulkan"...hahahaha
ayat xthn tuh...tak bleh blah...

sbnrnya ari ni mnmbhkn pent ak sbb ak puasa daaa...blik kelas kul 4 then g ushar sek jap,pastu blik umah smbhyg jap trus melenakan diri atas tikor getoh (org ganu kata,he3) ngn bantal tercomelku...heehehehe

bgun2 dh dekat kul 7,buka puasa kul 7.02 min...hehehe,nma pun budak math so msti r pndai bajet masa trmasuk msa tdo...beklah mlm ni atau lebih tepat agi sikalang woooo...ak nk g nyambung keje ak yg sket tuh,sbb ak nk tdo awl...hujan ni beb,mna bleh thn tdo lmbt,rugi r...hahahahahahahaha

kps korg sume,ak nk pesan jga diri leklok sbb zmn skrg ni mcm2 leh jdi kan,klu ad llaki yg sengih2 tuh,tak yah korg trgedix sengih skali sbb mna kita tau dia pukau guna sengih????
amacam gns x tekaan ak psl pukau nih???
pepun,jga diri sume...n as usual,dh bca silalah mrajinkan otot2 n tulang karpus n metakarpus korang menaip sesuatu kt ruangan yg dh ak sdiakan tuh...ak just nk tau komen n cdgn korg yg mbina,mklum r ak nih thp UPSR aje dlm brblogging nih...

salam perpaduan,salam 1 Malaysia....adios :-)

 
Copyright © sAat dUka dAn Ria bErsaTU | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in